BIH

SARAJEVO Hiljade građana protiv gašenja Opće bolnice

Danas predaja peticije

E. D.

14.1.2016

Građani okupljeni u Facebook grupi "Ne damo našu bolnicu", koja ima više od 2.500 članova svakodnevno su dežurali ispred Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", protestirajući protiv najavljene mogućnosti gašenja ove bolnice.

Oni su protekla tri dana prikupljali poruke i pisma građana osoblju Opće bolnice, a kako nam je jučer rekao Anes Podić, jedan od organizatora ovih okupljanja, oni će danas pisma predati osoblju Opće bolnice.

- Ima, vjerovatno, nekoliko hiljada poruka. Mislimo da je to dovoljno. Drago nam je što su građani izašli s punim imenima i prezimenima i dali mišljenje - rekao je Podić.

Predsjednik Ljekarske komore Harun Drljević istakao je jučer u Zenici da nije logično smanjenje sredstava za oblast zdravstva, a planirati zadržavanje dostignutog nivoa i unapređivanja zdravstvenih usluga.

- I ovako zdravstvo kojem je potrebna reforma, a ne gašenje održavaju entuzijazam zdravstvenih radnika i improvizacije, a ne planovi ili strategije politike, smatra Drljević.

Kako se jučer moglo čuti i od građana koji su se okupili ispred Opće bolnice, nije isključeno da su posljednji događaji u vezi sa hapšenjem članova SBB-a, pokrenuti s namjerom da se skrene pažnja sa nezadovoljstva građana planiranim gašenjem Opće bolnice.