BIH

METEOROLOZI ZA AVAZOV PORTAL OTKRIVAJU Da li nam za 5 dana dolazi polarna zima?

Nestabilno vrijeme u BiH

N. K.

13.1.2016

Prema prognostičkim kartama do kraja ove sedmice u Bosni i Hercegovini preovladavat će nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama uz postepeno zahlađenje sa približavanjem vikenda, rečeno je "Avazovom" portalu iz Federalnog hidrometeorološkom zavodu BiH.

- Sa padom temperatura, na planinama se očekuje snijeg, dok na nižim nadmorskim visinama očekuje se kiša i susnježica. Od sutra izgledniji su jutarnji mrazevi uz minimalne temperaturne vrijednosti od -4 stepena dok će dnevne temperature i dalje biti relativno visoke i kretat će se od 2 do 7 stepeni u unutrašnjosti, na jugu od 7 do 10 stepeni. Glavnina padavina, prema prognostičkim modelima, uslijedit će u petak, nakon čega bi se vremenske prilike trebale djelimično stabilizovati - rekao je Nedžad Voljevica iz Odsjeka za agrometeorologiju FHMZBiH.

Za vikend je, kako navode iz Zavoda, izgledan dodatni pad temperatura, kako jutarnjih tako i maksimalnih dnevnih, koje će u odnosu na početak sedmice mjestimično opasti za više od 10 stepeni.

- Vremenske prilike bit će djelomično stabilne, uz osjetno niže temperature, koje su primjerenije ovom dijelu godine. Tačno je da će temperature od ponedjeljka biti znatno niže nego posljednjih dana, ali daleko je to od polarnog udara i informacija koje su se pojavile da će na planinama u jutarnjim satima biti čak -27 stepeni - istakao je za kraj Voljevica.