GLOBUS

NAKON TERORISTIČKOG NAPADA Nijemci sumnjaju da su njihovi turisti bili meta, uhapšena tri Rusa u Antaliji

Turska policija privela 59 osoba

(Dž. Č.)

13.1.2016

Nakon jučerašnjeg samoubilačkog terorističkog čina u centru Istanbula, turska policija uhapsila je 59 osoba za koje se sumnja da su ISIL-ovi militanti. 

Kako prenosi SkyNews, pretražena su oko 22 stana u provincijama Sanliurfa, Adana i Gaziantep. Nije potvrđeno da su uhapšeni bili odgovorni za napad, prenose agencije.

Turska agencija Dogan piše da su među uhapšenima i tri Rusa, kojima su u Antaliji zaplijenjeni "određeni dokumenti".

Zbog načina na koji je 28- godfišnji Sirijac izveo teroristički napad u blizini Plave džamije i Aja Sofije u centru Istanbula, njemački mediji postavljaju pitanje da li je bombaš samoubica namjerno ciljao na Nijemce.

Naime, sumnje su krenule nakon informacije da se napadač približio grupi njemačkih turista kad je aktivirao bombu. Ubijeno je deset ljudi, a 15 ih je povrijeđeno. Većina poginulih su njemački državljani, i to iz Berlina, Brandenburga i pokrajine Rheinland-Pfalz. Među povrijeđenima su i državljani Norveške, Turske, Južne Koreje i Perua. 

Njemački ministar policije Thomas de Maizière otputovat će u Istanbul, a njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je rekla da su teroristi "neprijatelji svih miroljubivih ljudi i neprijatelji čovječanstva". Odgovornost za napad još niko nije preuzeo, a sumnja se da ga je izveo pripadnik ISIL-a.