BIH

DODIK: Moja država su Republika Srpska i Srbija, a BiH je mjesto gdje moram da živim

Predsjednik RS u emisiji Upitnik na RTS

Redakcija

13.1.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je BiH državna zajednica, a državne ingerencije na svim nivoima imaju RS i Federacija BiH.

"BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav. Ovdje se radi o suštini - BiH je složena državna zajednica i samo tražim ono što je ustavom napisano", naglasio je Dodik u emisiji Upitnik na RTS.

Dodao je da BiH ne može postojati historijski gledano i da je ona strateška greška 1995. godine.

"Moja država su Republika Srpska i Srbija, a BiH je mjesto gdje moram da živim", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je namještena da bude koordinacija i ne može da vrši pretrese na teritoriji RS ako za to ne postoji dogovor.

Nakon upada SIPA-e u policijsku stanicu u Bosanskom Novom, RS je prekinula odnose sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH jer sve te institucije ne postoje po Dejtonu, ukazao je Dodik.

"Put do pakla je uvijek popločan dobrim namjerama. Nema ustavnog osnova. Kako da je ukinem kad je to nametnuo Visoki predstavnik? Da bi je ukinuli, potrebna je većina a tu su muslimani koji to neće", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto ne komunicira sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Dodik je rekao da je komunicirao sa njim, ali, kako kaže, bespotrebno.

"Ivanić je konformista koji radi to što radi i predstavlja to kako hoće. Rekao sam da je bespredmetno razgovarati sa čovjekom koji ništa ne može da uradi za RS", naglasio je Dodik.

Podsjećajući na britansku rezoluciju o Srebrenici, koja nije izglasana u Vijeću sigurnosti  vetom Rusije, Dodik je rekao da je trebalo da BiH o tome donese zajednički stav a to nije uradila.

Na pitanje zašto mu je sporan bosanski jezik a ne bošnjački, Dodik navodi da ne postoji bosanski jezik.

U Dejtonu je to, kako kaže, u jednom trenutku napisano ali to ne znači da mora biti prihvaćeno.

"Mi u RS poštujemo odredbe Dejtonskog sporazuma, ali oko jezika koji bi trebalo da nosi prefiks bosanski treba i mi da se pitamo. Ako prihvatimo da je bosanski jezik indentifikacioni za sve nas tamo, onda smo prihvatili da nema srpskog ili hrvatskog jezika", ukazuje predsjednik RS.

Kako je rekao, stranci u BiH nisu neophodni i ne mora sve na postojeći način da funkcioniše.

"BiH je nemoguća zemlja. Koncept na kojem je BiH nastala kao posljedica Jugoslavije je nemoguć", napomenuo je predsjednik RS.

Dodik je rekao da misli da bi bilo interesantno da se referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH održi na proljeće, možda krajem aprila.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je krajem 2015, neustavnim Dan RS odnosno dio Zakona o praznicima Republike Srpske i naložio Narodnoj skupštini RS da izmjeni sporne odredbe.