VIJESTI

NOVI DETALJI Specijalizantica Sarić nije smjela raditi poslije 16 sati!

Slučaj Sabahudina Hukare, koji je umro nakon vađenja zuba

K. KEŠMER

11.1.2016

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, kako nam je potvrđeno iz ove institucije, nastavlja s istragom u slučaju tragične smrti Sabahudina Hukare, koji je u decembru prošle godine umro na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS) nakon intervencije poslije vađenja zuba. Trenutno nema novih informacija koje bi mogle biti dostupne javnosti, kažu u Tužilaštvu.

Potpis direktora 

Prema onome što su do sada objavili mediji, Hukara je iskrvario na Klinici za uho, grlo, nos, a to je, kako se sumnja, bila posljedica ljekarskog nemara. Njega je, prema navodima medija, 20. decembra 2015. na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju primila specijalizantica Azra Sarić (uposlenica „Farmavite“), i to bez dežurnog ljekara, zašila mu ranu koja je krvarila nakon izvađenog zuba te ga otpustila.

sabahudin-hukara

Hukara: Tragična smrt 

Poslije izvjesnog vremena Hukara se ponovo javio na UKCS, ovaj put na Kliniku za bolesti uha, grla i nosa zbog krvarenja iz tjelesnih otvora. Napori ljekara da ga spase bili su uzaludni te je umro.   

Informacija do koje je došao „Avaz“ da specijalizanti ne smiju raditi na klinikama poslije 16 sati potvrđena je iz UKCS-a, što znači da je Sarić pacijente primala suprotno odluci institucije!

pravilnik-2

Faksimil dijela odgovora iz UKCS-a o radnom vremenu specijalizanata: Jasno se vidi da je Sarić bila na radnom mjestu mimo svih procedura

- Za ljekare na specijalizaciji u UKCS-u donesena je Procedura broj 358 „Obaveze i dužnosti ljekara u procesu obavljanja specijalističkog/subspecijalističkog staža u UKCS-u“. U stavu 4. tačka 12. propisano je radno vrijeme specijalizanta od 8 do 16 sati. Procedura je na snazi od dana usvajanja, a planirana revizija je svake tri godine, po potrebi i ranije - naveli su iz Službe za odnose s javnošću UKCS-a.

azra-saric-farmavita

Sarić: Zaposlenica "Farmavite"

Inače, procedura je usvojena 9. 11. 2015. godine i odobrena od bivšeg generalnog direktora Rusmira Mesihovića, pomoćnika generalnog direktora za medicinske poslove Nenada Vanisa te direktora Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj Zorana Hadžiahmetovića. 

Pravilnik o radu  

Iz Službe za odnose s javnošću UKCS-a još ističu da je rad ljekara uređen Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inžinjera medicinske biohemije (Službene novine FBiH 62/15). 

pravilnik-3

Faksimil prvog saopćenja UKCS-a u kojem se navodi da je Sarić pacijenta primila u 23 sata   

Uprkos svim jasnim pravilima, Azra Sarić primila je na intervenciju Sabahudina Hukaru u 23 sata, što je i potvrđeno u ranijem saopćenju za javnost o slučaju.   

Porodica: Istražiti sve okolnosti

Detaljnu istragu o svim okolnostima koje su dovele do smrti Hukare zahtijevaju i njegova bivša supruga Rusmira Kapetanović te kćerka Dalila, koje su već dale iskaze u Tužilaštvu KS.  

One su ranije u ispovijesti za "Avaz" istakle da je cijeli slučaj obavijen velom tajne jer se Hukara zbog bolesti vodio kao ležeći pacijent na UKCS-u, a nije bio hospitaliziran. Obje su istakle da će tražiti obdukciju tijela Hukare da bi se tačno utvrdilo šta je dovelo do njegove smrti.