BIH

AKCIJA DAMASK: SIPA uhapsila još tri osobe na području Velike Kladuše

Akcija Tužilaštva BiH i partnerskih institucija

Mi. K.

11.1.2016

15:24 Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku akcije kodnog naziva "Damask", uhapsili tri osobe i pretresli objekte na tri lokacije na području Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Uhapšene su osobe inicijala N.Š. (1988), A.M. (1960) i Dž.V. (1989) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (3) "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto šest ručnih bombi, jedna trenutna tromblonska mina, dvije protivpješadijske nagazne mine, 26 komada municije za puškomitraljez M-84 7,62 mm, 30 komada puščane municije 7,9 mm, šest komada pištoljske municije 7,65 mm, mačeta, zastava ISIL-a, plastični šablon za oslikavanje obilježja ISIL-a, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšene osobe privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađene, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu. 

09:33 U zajedničkoj saradnji Tužilaštva Bosne i Hercegovine i partnerskih institucija u Turskoj i Crnoj Gori, na području Turske uhapšen je državljanin BiH u pokušaju da ode u Siriju i pridruži se Islamskoj državi (ISIL).

Uhapšen je Senad Koštac, rođen 20.11.1993. godine iz Velike Kladuše.

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, nakon sprovođenja osumnjičenog, izvršio je saslušanje osumnjičenog te će naknadno donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Navedeni je uhapšen nakon što je osmislio plan i prikupio sredstva te se zaputio u pravcu Sirije, kako bi se prikuljučio strukturama ISIL-a, koji je od strane UN-a proglašene terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je iz BiH otputovao u Podgoricu te nakon toga avionom u pravcu Turske, gdje je uhapšen.

U koordiniranoj akciji Tužilaštva BiH i partnerskih institucija, osumnjičeni je vraćen iz Turske u Crnu Goru te je na graničnom prijelazu s BIH, predat policijskim službenicima BiH i priveden u Tužilaštvo BiH, gdje je ispitan.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom da je počinio krivično djelo "Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama" iz članka 162b Kaznenog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze s terorizmom.