BIH

Ambasada SAD: Svi moraju poštovati odluke Ustavnog suda!

O dolasku Vučića na obilježavanje dana RS

S. DEGIRMENDŽIĆ

9.1.2016

Vlasti manjeg entiteta danas će u Banjoj Luci obilježiti dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio da 9. januar ne može biti entitetski praznik. Na proslavu je najavio dolazak i premijer Srbije Aleksandar Vučić.  

Komentirajući za "Avaz" ovaj potez srbijanskog premijera, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH kazali su da "vjeruju da Vučić shvata osjetljivost prirode ovog događaja".

Provesti izmjene

- Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić  ukazivao je na ulogu Srbije, koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH - kazali su u Uredu za odnose s javnošću.

Iz Ambasade SAD podsjetili su da je Ustavni sud BiH dao rok vlastima RS da šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik s Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Apeliramo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu s tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika trebaju izbjegavati poticanje nacionalističkih osjećaja - upozorili su iz Američke ambasade.

S druge strane, u Delegaciji Evropske unije u BiH i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH, komentirajući Vučićev današnji dolazak u Banju Luku, ponovili su svoj raniji stav o odluci Ustavnog suda BiH o proslavi današnjeg dana.
 
- Ustav Bosne i Hercegovine navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće - kratko su naveli iz Delegacije EU.

Žestoke reakcije

Vučić je svoj dolazak potvrdio uprkos tome što mu je poznato da je Ustavni sud BiH taj datum proglasio neustavnim, ocijenivši da se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda.

Do sada je Vučićeva odluka o dolasku na obilježavanje dana koji je proizveo najstravičnije zločine nakon Drugog svjetskog rata te genocid u Srebrenici, izazvao brojne burne reakcije uglavnom bošnjačkih ili probosanskih zvaničnika.
    

Šta se danas slavi

Na današnji dan, 9. januara, 1992. godine SDS je predvođen Radovanom Karadžićem, haškim zatvorenikom i optuženikom za najteža zlodjela uključujući i genocid, donio odluku da dio BiH otcijepi od tadašnje RBiH.

Dio zemlje koju su pokušali otcijepiti nazvali su „srpskom republikom Bosnom i Hercegovinom“ koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku (RS). Za predsjednika je izabran Karadžić, a za predsjednika srpskog parlamenta Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac.

Bilo je to prije nego što je Skupština Republike BiH 25. januara 1992. donijela odluku da će biti održan referendum o nezavisnosti BiH. Odluci o proglašenju tadašnje tzv. srpske republike prethodilo je osnivanje skupštine srpskog naroda u BiH u oktobru 1991. godine. Odluku o proglašenju te tzv. republike, Skupština RBiH još 1992. godine je stavila van snage.

Dolazi i patrijarh Irinej

Proslava dana Republike Srpske bit će održana danas u Banjoj Luci i počinje u devet sati svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.

Nakon toga, u 13 sati, bit će održana svečana akademija u Sportskoj dvorani Borik.

Prijem u Vladi RS bit će održan u 15 sati. Pozvano je 1.000 zvanica, a među njima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije i srpski patrijarh Irinej. Vučić i Dodik sastat će se u 12 sati u Palati RS.