VIJESTI

PISMO UPOSLENIKA Dok se mnogi bave prezimenom doktorice Izetbegović, niko ne govori o njenim uspjesima na čelu Opće bolnice

Reakcije nakon neutemeljenih napada

Redakcija

9.1.2016

Grupa uposlenika i ljekara Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' uputila je pismo našoj redakciji. Oni su zamolili da njihova imena ne objavljujemo javno s obzirom na atmosferu dirigiranog linča i neutemeljenih napada na profesoricu doktoricu Sebiju Izetbegović.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

"Imenovanje doktorice Sebije Izetbegović za direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i gašenje Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uz preseljenje i pripajanje njenih kapaciteta Centru, uzburkalo je javnost, posebno medije, pa su se pojavile mnoge reakcije na ove vijesti.

Dok se mnogi bave prezimenom doktorice Izetbegović i subjektivno prezentiraju dokumentaciju o perifernim detaljima, rijetko ko, pa čak ni mediji i analitičari – kojima je to profesionalna obaveza, ne govore o rezultatima dr. Izetbegović na čelu Opće bolnice, o trenutnom stanju na KCUS-u i o ekonomskoj i ostalim opravdanostima spajanja dvije medicinske ustanove.

Optužbe da je Sebija Izetbegović na čelo KCUS-a došla "na mišiće" i da ne zaslužuje poziciju, opovrgavaju rezulatati njenog upravljanju Općom bolnicom. Doktorica Izetbegović je dolaskom na čelo ove bolnice u martu 2013. godine zatekla dug od 4,5 miliona KM, a sada je on 700 hiljada KM. Direktorica je zabranila zaposlenim medicinarima privatnu praksu jer su oni pozicije u ovoj bolnici koristili za presumjeravanje pacijenata u svoje privatne ordinacije. Direktorica je tokom svog mandata otpustila dvoje doktora zbog korupcije i mita. Dodajmo ovome očigledno poboljšanje zbrinjavanja i liječenja pacijenata, a to listom potvrđuju i posjetitelji i pacijenti bolnice. Radnici bonice nisu više drski - osmijeh, pozdrav, ljubaznost, čak i način oblačenja njihov su novi imidž.

Trenutni dug KCUS-a je 92 miliona KM, s tim da je samo u posljednjih deset mjeseci stvoreno 40 miliona KM duga. Taj enormni rast duga dešava se dok je direktor KCUS-a bio Rusmir Mesihović. Za njegov mandat, osim stvaranja ovog duga za veoma kratko vrijeme, vežu se mnoge negativne brojke i kontroverze. Jedna od njih je zapošljavanje 50 nemedicinskih radnika u Centru. Tu je i formiranje 15 klinika kako bi se zadovoljili različiti apetiti, ali ne i zahtjevi za racionalizacijom kapaciteta i pobošljanjem zdravstvene usluge. Mesihovićev mandat opterećuje i činjenica da je firma Diamedic u tom vremenu postala jedini dostavljač medicinskih stedstava KCUS-u, a njen direktor je Dubravko Barbarić, Mesihovićev prijatelj i stranački kolega iz Demokratske fronte. Čak i naizgled jednostavne menadžerski potezi otvaraju prostor za sumnju u zakonitost i dobru najmeru pri upravljanju KCUS-om, kao što je natpis na ulazu u koševski kompleks. Ova reklama od plastike, ukrašena sa nekoliko svjetala, plaćena je čak 68 hiljada KM. Napominjemo da je Mesihović došao na čelo ove medicinske ustanove tako što je kao federalni ministar zdravstva protivzakonito imenovao Upravni odbor KCUS-a koji je zatim upravo Mesihovića imenovao za direktora KCUS-a.

Kada se govori o pripajanju Opće bolnice KCUS-u, treba napomenuti da je to dio reforme zdravstvenog sektor Kantona Sarajevo (KS). Zbog čega se ovo čini?

S krajem 2014. godine KCUS je imao 1952 kreveta sa prosječnom iskorišćenošću kapaciteta od 66,3 posto, a Opća bolnica 330 postelja sa iskorišćenošću od 54,29 posto, značajno ispod 85 posto što je po međunarodnim standardima prihvaćen kao optimalan procenat korištenja bolničkih kapaciteta u mirnodobskim uslovima. Do sada su značajna sredsva izdvajanja za liječenja u inostranstvu koja su najvećim brojem vezana za bolesti očiju, vantjelesnu oplodnju, liječenje malignih oboljenja i liječenje djece, dok je, primjera radi, iskorištenost kapaciteta Klinike za očne bolesti KCUS-a u 2014. godini bila 40,3 posto, Odsjeka za oftamologiju Opće bolnice 41,3 posto Klinike za ginekologiju i akušerstvo 47,8 posto a Odsjeka za ginekologiju Opće bolnice 67,8 posto  Trenutno je u pojedinim organizacionim jedinicama evidentiranaje neracionalnost koje se ogleda u nedostaka kadra, od medicinskih sestara do doktora, dok je u drugim jedinicama iskorištenost kapaciteta od 30 do 40 posto (sa nedovoljno iskorištenim medicinskim kadrom). Primjera radi, dio modernih operacionih sala na KCUS-u i ostalih bolničkih prostora zjape prazni. Reorganizacijom bolničkih kapaciteta podrazumijevalo bi se i smanjenje troškova menadžmenta, upravljačkih struktura i drugih administrativnih i servisnih troškova. Naprimjer, za troškove električne energije Opće bolnice u 2014. godini izdvojeno je 330 hiljada KM, a za grijanje čak 816 hiljada KM. Dok se pojedini mediji protive, uposlenici obje bolnice nemaju ništa protiv najavljene reorganizacije. Naprotiv, uposlenici KCUS-a negoduju zbog lošeg stanja u njihovoj ustanovi i željno očekuju nekoga ko je u stanju uspostaviti red i poboljšati stanje, barem to bila i zabrana pušenja u blizini pacijenata. 

Slijedeći korak u pomenutoj reformi je spajanje 12 zavoda koji KS koštaju 20 miliona KM godišnje, a čiji dosadašnji rezultati u pružanju medicinskih usluga i izdvojenost, mimo postojećeg KCUS-a, nije opravdalo ovolika budžetska sredstva.

Opravdanost imenovanja Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a i pripajanja kapaciteta Opće bolnice koševskom komleksu ogleda se u tri navedena analizirana aspekta: njeni rezultati u Općoj bolnici, trenutno stanje na KCUS-u i mjerenje iskorištenosti kadra i kapaciteta u obje bolnice. Ta naliza govori da je i neophodna i opravdana odlučna akcija u zdravstvu KS, odnosno u dvjema bolnicama. Pacijenti i uštede - prije svega."