BIH

UKC TUZLA Bezbolnim tretmanima sprječavaju amputiranja nogu

Kontinuitet uspjeha ljekara

E. Sk.

8.1.2016

Mehmed Fazlić (47), građevinski radnik iz Gračanice, posljednjih nekoliko godina otežano se kretao zbog bolesti suženja krvinih sudova. Dok je na ravnoj podlozi mogao kako-tako koračati, manje uzbrdice za njega su bile nepremostive prepreke. Morao je odmarati na svakih pedesetak metara, a pored otežanog kretanja prsti na nogama bili su hladni i blijedi te im je prijetila gangrena.

Pomoć je potražio na Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla, gdje je u srijedu popodne operiran, a već u večernjim satima istog dana mogao se samostalno i bez ikakvih problema popeti uz stepenice.

- Operacija je bezbolna, lakša primjerice od vađenja zuba. Već sutra ću kući (danas op.a) i to na svojim nogama - kaže Mehmed Fazlić.

Nakon obavljenog endovaskularnog tretmana, koji se na prostorima naše zemlje jedino primjenjuje na UKC Tuzla, Fazlić će, kako kaže, obaviti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo može li i dalje raditi građevinsku vrstu poslova zato što je ranije imao tri infarkta.

Načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla dr. Elmir Jahić objašnjava kako je riječ o ateroskleroznoj bolesti, odnosno suženju ili začepljenju arterija donjih ekstremiteta uzrokovanih nakupljanjem masnih naslaga u krvnim žilama.

- Pacijenti prilikom hoda osjećaju velike bolove. Začepljenje arterija donjih ekstremiteta možemo riješiti hirurškim putem, UKC Tuzla je decenijama lider u vaskularnom tretmanu ove bolesti, ili endovaskularnim tretmanom, tzv. balon diletacijom suženih područja ili implantacijom stenta, slično kao što ugrađujemo stent u arterije srca kod akutnog infarkta miokarda - pojašnjava dr. Elmir Jahić, koji potcrtava kako opisani simptomi nerijetko dovode do gangrene te u konačnici i do amputacije noge kod takvih pacijenata.

Balon diletacijom ili implantacijom stenta poboljšava se protok krvi, odnosno donji ekstremiteti ponovno se na adekvatna način snabdjevaju krvlju te se spriječava njihova amputacija.

- Temeljni cilj UKC-a Tuzla je da se etablira kao jedan od regionalnih centara u invanzivnoj medicini. Prije dvije decenije na UKC-u Tuzla urađen je prvi koronarni stent u BiH, redovno obavljamo tretman akutnog infrakta miokarda, a i referalni centar smo za endovaskularni tretman arterija mozga sa koilovanjem aneurizmi. Unazad godinu dana rutinski i svakodnevno radimo endovaskularne tretmane tzv. periferne onkluzivne bolesti arterije. Na kraju ću reći da je ovakav tretman besplatan za sve pacijente koji su zdravstveno osigurani – kazao je za "Avaz" dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla.

dr-jahic-fazlic

Doktor Jahić sa pacijentom Fazlićem

U koronarnim arterijama, nakon izvjesnog vremena, može iznova doći do pojave suženja krvnih sudova, nakon čega se ide sa novim endovaskularnim tretmanom. Međutim, pacijenti sa tavim vrstama oboljenja moraju mijenjati životne navike ukoliko žele sačuvati svoje zdravlje.

Do sada tretirano 30-ak pacijenata

Endovaskularnom tretmanu na Klinici za kardiovaskularne bolesti do danas je podvrgnuto 30-ak pacijenata iz svih dijelova BiH. Tretman traje najduže kao jedna fudbalska utakmica, a pacijent već naredni dan može ići kući. Međutim, iz predostrožnosti ostaje hospitaliziran dva dana, ali nekoliko sati nakon tretmana moguće je sagledati njegove efekte u trenucima kada pacijent stane na svoje noge i počne slobodno koračati.

dr-elmir-jahic

Dr. Elmir Jahić

Tretman bez rezova

Endovaskularni tretman nema nikakvih rezova, jer se do mjesta suženja ili začepljenja krvnih sudova dolazi najčešće putem uvodnice promjera oko dva milimetra, a koja se plasira u arteriju u preponi. Zbog takvog tretmana izbjegavaju se mogućnosti infekcija, koji se mogu javljati prilikom klasičnih operativnih zahvata. Inače, i hirurški tretman suženja ili začepljenja krvinih sudova se, takđer, uspješno obavlja u tuzlanskom kliničkom centru.