NOGOMET

VELKOSKI Žele me klubovi iz Rusije, Južne Koreje i Turske

Napadač bordo kluba za "Avaz"

A. MIZDRAK

7.1.2016

Makedonski reprezentativac Krste Velkoski stigao je u januaru 2014. godine iz Rabotničkog u Fudbalski klub Sarajevo i u dvije godine, koliko je nosio dres bordo kluba, pokazao se kao veliko pojačanje. Makedonac (27) postao je miljenik navijača, postigao je 31 pogodak u 75 utakmica za aktuelnog prvaka BiH, a sa svojih 11 pogodaka u protekloj sezoni pridonio je osvajanju šampionske titule Sarajeva nakon osam godina pauze.

Najbolje uspomene

U aktuelnoj sezoni, bordo klub je trenutno, nakon prvog dijela Premijer lige BiH, na 5. mjestu, a Velkoski smatra da Sarajevo može zablistati na proljeće.

- Sigurno je da nismo i ne možemo biti zadovoljni učinkom u prvom dijelu sezone, ali na nama je da se maksimalno pripremimo i da se što bolje spremimo za nastavak prvenstva. Vjerujem da Sarajevo ima snage i kvaliteta da ponovi prošlogodišnje zlatno proljeće - rekao je Velkoski za "Avaz".

Napadač bordo tima zadovoljan je svojim nastupima u prvom dijelu šampionata.

- Bilo je dobrih nastupa, ali i onih loših. Ipak, sve u svemu, mogu biti zadovoljan. Svjestan sam da može i mora bolje - rekao je makedonski reprezentativac.

Sjajne igre u bordo dresu ostavile su snažan utisak na navijače Sarajeva, ali i na brojne inozemne skaute koji bi željeli vidjeti Velkoskog u dresu njihovog kluba. Svakodnevno u Titovu 38b stižu ponude iz Rusije, Južne Koreje, Turske...

- Najbitnije je da postoji interes pojedinih klubova iz Rusije, Južne Koreje i Turske. Razgvori su u toku i može se reći da smo blizu postizanja nekog dogovora. Nadam se da ću ovih dana okončati pregovore i znati gdje nastavljam karijeru nakon dvije fantastične godine u Sarajevu, odakle nosim samo najbolje uspomene - rekao je Velkoski.

Poseban utisak na Makedonca ostavili su Brazilci Cezar Augusto i Emerson Luiz, koji će na proljeće steći pravo nastupa za bordo klub.

Poziv selektora

- Konkurencija je uvijek zdrava, a mogu reći da je riječ o kvalitetnim igračima, koji su to potvrdili na treninzima. Oni sigurno mogu doprinijeti rezultatima kluba i tu smo svi za njih, stojimo im na raspolaganju da se što prije naviknu na klub, grad, državu i ligu - rekao je Velkoski, koji se potom osvrnuo na reprezentaciju Makedonije, čiji je standardni član.

- Odigrao sam deset utakmica za Makedoniju i veoma sam sretan zbog toga. Ponosim se što sam imao priliku nositi dres reprezentacije, a nadam se da ću nastaviti s dobrim nastupima za svoj klub i zaslužiti poziv novog selektora Igora Angelovskog na narednim okupljanjima - zaključio je Velkoski.

Mijenja pelene

Velkoski se nedavno oženio, a potom i postao otac. Zanimalo nas je kako se snalazi u ulozi oca.

- Za sada se dobro snalazim u ulozi oca, sve vrijeme sam uz svog malog sina i pomažem supruzi oko svega što treba. Novo iskustvo predstavlja mijenjanje pelena, ali mi ide dobro. Želim biti što bolji otac za svog sina - rekao je Velkoski.

Statistika

Sezona 2015/16: Nastupi – 22 (4), odigrane minute – 1618. – Golovi: 7, asistencije: 7.

Sezona 2014/15: Nastupi – 36 (6), odigrane minute – 2875. – Golovi: 14, aistencije: 8.

Sezona 2013/14: Nastupi – 35 (4), odigrane minute 2650. – Golovi: 24, asistencije: 9

*Učinak u sezoni 2013/14 (FK Sarajevo 17 utakmica - 10 golova, FK Rabotnički 18 utakmica – 14 golova.)

Internacionalna karijera: "A" Reprezentacija Makedonije – 10 nastupa, U-21 Reprezentacija Makedonije – 5 nastupa, U-19 Reprezentacija Makedonije – 3 nastupa, U-17 Reprezentacija Makedonije – 3 nastupa.

Zanimljivosti

- Krste Velkoski je u FK Sarajevo odigrao 75 utakmica, te je postigao 31 gol. U tekućoj sezoni je na 22 utakmica postigoa 7 golova, upisao 7 asitencija i drugi je najbolji strijelac kluba i najbolji asistent.

U šampionskoj sezoni FK Sarajevo 2014/15 Velkoski je bio najbolji strijelac kluba sa 11 postignutih golova i pet asistencija na 25 odigranih utakmica.

U svojoj debitanskoj polusezoni u FK Sarajevo – proljece 2013/14 postigao je 8 golova i upisao 4 asistencije na 11 utakmica.

- Na utakmici PLAY OFF-a za Evropsku ligu 2014/15 protiv njemačke Borusije Monchengladbach, koja je odigrana na Koševu pred 30.000 gledalaca, Velkoski je zabilježio 2 asistencije.

- U šampionskom pohodu FK Sarajevo u proljetnom dijelu sezone 2014/15 postigao pobjedonosni gol na Koševu protiv Širokog Brijega, te golove za vodstvo na utakmicama protiv Radnika i Viteza u posljednjim kolima pomenute sezone.

- Krste Velkoski je prvi strani reprezentativac u historiji FK Sarajevo.

- Krste Velkoski je najbolji strani strijelac u historiji FK Sarajevo.

U aprilu 2014. i maju 2015. Proglašen od strane navijača FK Sarajevo za najboljeg igrača mjeseca.

- Prije FK Sarajevo nastupao za Rabotnički iz Skoplja. Za pomenuti klub odigrao 102 utakmice, postigao 41 gol. U svojoj karijeri do sada nosio još dres Enosisa sa Kipra i Ceahlula iz Rumunije.

U tekućoj sezoni proglašen je dva puta igračem kola.

- Sretno oženjen, te otac sina, koji se rodio u glavnom gradu Makedonije početkom 2016. godine.

Pogledajte sve golove Velkoskog u FK Sarajevo: