BIH

Casper ten Dam: Nakon zabrane knjige o Srebrenici pravdu ćemo tražiti do Evropskog suda!

Vojni analitičar i stručnjak za terorizam

A. Hu.

4.1.2016


Zabrana knjige o Srebrenici "De doofpotgeneraal" (Prikriveni general) koju je u decembru izrekao holandski sud u Den Hagu još uvijek izaziva brojne polemike a tekst "Dnevnog avaza" prenio je veliki broj medija u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije.

Edwin Giltay, autor knjige, kako nam je sam priznao, uredno slaže sve novinske napise i zahvaljuje na podršci, ali bilo kakav dalji oblik saradnje s medijima holandski sud mu je izričito zabranio, kao i prodaju i promociju knjige, što je nezabilježeno u novijoj historiji zemlje tulipana.

Dokumentarni triler tako je dobio sjajnu reklamu, knjiga je razgrabljena u knjižarama a s medijima kontaktira samo Caspar ten Dam, Edwinov prijatelj, po struci vojni analitičar i stručnjak za terorizam, aktualni predsjednik Političkog odbora 'Stari Most', holandske nevladine organizacije koja preko dvadeset godina lobira za Srebrenicu i istinu o agresiji na BiH.

"Bivša pripadnica holandske vojne obavještajne službe podnijela je tužbu protiv autora Edwina Giltay tvrdeći kako je oklevetana, zahtijevajući da se njegova knjiga zabrani. Nekadašnja obavještajka izjavila je kako knjiga obiluje neistinama, ali sama nije priložila ni jedan dokaz kako bi potkrijepila svoje tvrdnje", rekao je Caspar ten Dam ponovivši šok i razočarenje autora zbog zabrane prodaje knjige.

"Autor je očekivao presudu u svoju korist jer zabraniti jednu temeljito istraženu i dokumentovanu knjigu je za nepovjerovati! Prije samog štampanja Giltay je poslao rukopis knjige holandskom ministru odbrane, koji se nije usprotivio publikaciji", pojasnio je Ten Dam uz napomenu da će Giltay uložiti žalbu na presudu i ako bude potrebno, sa amsterdamskom advokatskom kompanijom Boekx tjerati ovaj slučaj sve do Evropskog suda. 

Kako je već "Dnevni avaz" pisao, knjiga "De doofpotgeneraal" u formi uzbudljivog dokumentarnog trilera piše o skandalu vezanom za nestanak foto-rolne u jednoj laboratoriji u Den Hagu na kojoj su zabilježeni ratni zločini srpskih snaga pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića u bazi Holandskog bataljona u Potočarima, u danima nakon pada Srebrenice.