BIH

DRAMA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS: Poslanici opozicije napustili sjednicu, demonstranti se razišli

Nemiri zbog novog Zakona o radu

G. D.

28.12.2015

21:13 Posebna sjednica Narodne skupštine RSposvećena Zakonu o radu nastavljena ne raspravom poslanika vladajućeg bloka. Podsjećamo da su poslanici opozicije napustili skupštinsko zasjedanje nakon što je skupštinska većina usvojila dnevni red i odbila da Zakon o radu vrati u redovnu proceduru. Dio poslanika je najavljivao i oštriju borbu protiv, kako su rekli,skupštinskog samovlašća, ali jedini koji su u tome i dalje istrajali su poslanici Napredne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić. Oni i dalje stoje ispred stola za kojem sjede potpredsjednici NSRS i na taj način pokušavaju izraziti svoj revolt zbog današnjih dešavanja. Šukalo i Đorđić su dobili opomenu, ali su istakli da neće odustati od svoje namjere sve dok ih skupštinsko obezbjeđenje ne izbaci iz sale.

20:54 Predstanici granskih sindikata Saveza sidnikata Republike Srpske napustili su večeras plato ispred Narodne skupštine Srpske, gdje su predvodili proteste radnika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog donošenja novog zakona o radu. 

Oni su konsultacije o daljem djelovanju nastavili u sjedištu Saveza sindikata Republike Srpske.

Poslanici u Narodnoj skupštini razmatraju Prijedlog zakona o radu. 

19:10 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da novim zakonom o radu niko ne želi ugroziti prava radnika i da su protesti Saveza sindikata Republike Srpske dio demokratske vrijednosti društva, koju treba poštovati.

"Novim zakonom o radu niko ne želi ugroziti prava radnika i demagogija je da će /ta prava/ biti ugrožena njegovim usvajanjem. Dok su protesti u okviru normalnog izražavanja nesaglasnosti, nema nikakvih problema", rekao je Dodik. 

On je rekao da se nekada u društvu moraju donijeti teške odluke i da RS radno zakonodavstvo mora prilagoditi zemljama u okruženju.

"Činjenica je da Republika Srpska radno zakonodavstvo nije regulisala kao zemlje u okruženju i to je problem. Novi zakon o radu je bilo neophodno usvojiti prije tri - četiri godine, a uporno smo vodili socijalni dijalog da bude usvojen", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dio ranije stečenih prava radnika će biti drugačije definisan.

"Dugoročno gledano, novi zakon o radu biće dobro rješenje za Republiku Srpsku. Biću zahvalan da današnji protesti prođu u najboljem redu i da na kraju opet razgovaramo o poboljšanju loših stvari", dodao je Dodik.

19:00 Poslanici opozicije napustili su skupštinsku salu i neće učestvovati u daljoj raspravi o prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da opoziciji ne pada na pamet da učestvuje u "skupštinskoj lakrdiji" i da je napuštanje sale jedini legitimni otpor koji mogu pružiti u ovom trenutku.

Nešto aktivniji otpor pružit će poslanici Napredsne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić koji su najavili da će stajati ispred predsjedavajiućeg NS RS dok god fizički to budu mogli raditi.

- Stajat ćemo na tom mjestu dok god nas fizički ne izbace iz sale. Rekli smo da ćemo to uraditi i želimo ostati dosljedni - rekao je Šukalo.

Predstavnici sindikata pozvali su demonstrante da se raziđu, dok će oni ostati u Skupštini dok ne završi zasjedanje.

Trenutno je ostalo svega nekoliko desetina demonstranata. 

18:55 Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila da je na sceni rušenje institucija Republike Srpske, a ne borba za radnička prava i svakome ko prati "ovu predstavu oko zasjedanja Narodne skupštine to je jasno".

"Žao mi je što je sindikat propustio da kroz pregovore zaštiti radnička prava, ali sam ponosna na Vladu koja je to učinila umjesto njih", rekla je Cvijanović.

Istakla je da su Skupština i Vlada ozbiljne institucije i one će raditi svoj posao.

"To od njih očekuju njeni građani. Ponuđeni zakon je dobar, a očekujemo da će kroz amandmane biti i poboljšan. Iskreno žalim što su sindikalne vođe postale oruđe u rukama nekoliko opozicionara", kazala je Cvijanović.

Ocijenila je da nekima u sindikatu, nažalost, treba spektakl, a ne dobar zakon o radu.

"Treba im izgovor što nisu radili ono što radnici od njih očekuju. Isto tako, opoziciji treba haos i oni na tome rade još od prošlogodišnjeg, trećeg po redu, izbornog poraza", istakla je Cvijanovićeva i dodala da "u institucijama BiH ti isti opozicionari puze pred Bakirom Izetbegovićem, a ovdje sprečavaju rad institucija Republike Srpske".

"To što rade nema veze sa radničkim pravima i to svaki građanin Republike Srpske zna", zaključila je Cvijanović.

18:43 Obraćajući se preostalim okupljenim demonstrantima ispred zgrade NSRS, Ranka Mišić je rekla kako je iz skupštinske sale izbačena na najgrublji mogući način, te da ju je obezbjeđenje vuklo po podu.

Ona je navela da je ranije bila srušena i da je dobila udarac u glavu.

- Došli smo da tražimo svoja prava. Ja nisam krenula na institucije RS. Želim da pričam i samo sam htjela da govorim u NSRS. Poslanici ne rade u korist građana, nego u korist finansijera - rekla je Mišić.

Policija se i dalje nalazi u punoj borbenoj gotovosti.

18:27 Pripadnici obezbjeđenja su bukvalno Ranku Mišić izvukli iz sale, vukući je po podu. Ona pokušava da se vrati, ali joj to obezbjeđenje ne dozvoljava.

Policija je naložila da se nazove hitna pomoć.

18:25 Stevandić je naložio da Ranka Mišić bude udaljena iz skupštinske sale, ali to ona ne želi uraditi.

Slupštinsko rukovodstvo odobrilo joj je da se obrati parlamentu u trajanju od 10 minuta, ali nakon uvodnog izlaganja ministra rada i izvještaja skupštinskih odbora.

Nakon što je ministar rada uzeo riječ, Ranka Mišić ga je odmah prekinula, a Stevandić je zatražio od obezbjeđenja da je izbace iz skupštinske sale.

18:02 Iako su policijske snage i dalje u punoj borbenoj gotovosti, broj demonstranata se iz minute u munutu rapidno smanjuje. Od početnih 5.000, kolike su bile procjene policije, ostalo je oko 2.000 radnika.

Ranka Mišić napustila je skupštinsku salu. Čeka se početak njenog razgovora sa predstavnicima vlasti.

17:59 Zasjedanje NSRS ponovo je prekinuto nakon što je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić ometala rad Parlamenta.

Ona je uzela riječ u toku glasanja, nakon čega je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić prekinuo zajedanje i dao desetominutnu pauzu dok se ne steknu uslovi za nastavak rada.

17:31 Poslanici NSRS odbili su da se Zakon o radu nađe u redovnoj proceduri.

Na zahtjev kluba poslanika SDS-a, odobrena je pauza od 15 minuta, nakon koje se očekuje reakcija opozicije čiji su predstavnici rekli da će onemogućiti dalji rad Skupštine ukoliko ovaj zakon ostane u hitnoj proceduri.

17:20 Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač upozorio je Ranku Mišić da ne poziva na nasilje i na nasilan ulazak u NSRS. On je rekao da su kamere snimile kako je nekoliko puta pozvala radnike na nasilje i da će ona odgovarati ukoliko dođe do neželjenih aktivnosti.

Lukač je istakao da je NSRS ustanova koja se posebno obezbjeđuje i u koju ne može da se nasilno ulazi.

Nakon toga je Ranka Mišić upućena u skupšinsku salu. Očekuje se njeno obraćanje parlamentu.

Nemiri ispred zgrade NSRS za sada su se smirili.

17:15 Prema prvim informacijama ima nekoliko povrijeđenih radnika, a stigla je i hitna pomoć. Ispred zgrade Skuopštine izašao je i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač. 

17:10 Počela je i sjednica NS RS gdje će se raspravljati o dnevnom redu. Nekoliko radnika probilo je prvi kordon i sada se nalaze na prostoru između prvog i drugog kordona policije. Ranka Mišić poziva na nenasilne demonstracije i poziva radnike da dignu ruke. 

17:05 Odmah nakon obavještenja Mišić, radnici su probili prvi kordon počeo je sukob sa policijom. Izdata je naredba da se pripadnici jedinice za pdoršku butu spremni, podignuti su štitovi i pendreci.

Policija pokušava da vrati radnike van prstena koji je za trenutak bio probijen.

Na zemlji se našlo nekoliko radnika.

17:00 Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović rekao je predsjednici Saveza sindikata RS Ranki Mišić, da je premijerka RS Željka Cvijanović prihvatila razgovore, ali tek u prvoj skupštinskoj pauzi. Mišićka je odbila razgovor i tražila da se on održi prije nego Narodna skupština počne sa Radom.

Kacipović je istakao da Vlada RS želi razgovarati i da je Cvijanović ovlastila njega i još jednog potpredsjednika i resornog ministra da pregovara sa predstavnicima Sindikata.

Mišićka na to nije pristala, izašla je iz skupštine i obavijestila radnike, te se očekuje dalji razvoj situacije.

16:30 Šef kluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica rekao je da će ova stranka odlučiti kako će djelovati nakon što se skupštinska većina odluči da li će se Zakon o radu naći u redovnoj ili hitnoj proceduri. On je istakao da ne postoji ni jedan razlog da Narodna skupština razmatra taj zakon u hitnoj proceduri. Dodao je da je postupak vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a derogirao entitetski parlament.

Poslanik Napredne srpske Goran Đorđić izjavio je da je opozicija spremna na "gandijevski" otpor i da će policija i obezbjeđenje morati da ih iznesu iz sale ukoliko vlast ne povuče zakon iz hitne procedure.

- Odbijamo bilo kakvu pomisao na nasilje ali nećemo dozvoliti da se ovaj zakon usvoji skupštinski. Ukoliko bude trebalo, sješćemo ispred Nenada Stevandića i čekati da vidimo hoće li neko izbaciti poslanike iz Skupštine RS.

Kolegijum skupštine i dalje zasijeda.

16:07 Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da će opozicija blokirati rad Skupštine ukoliko skupštinsko rukovodsto ne vrati zasijedanje parlamena na početak. Čavić je istakao da su poslanički klubovi SNSD-a, DNS-a i SP-a izglasali dnevni red dok su poslanici opozicije bili u prostorijama svojih klubova. Čavić je dodao da je sve to predvodio podpredsjednik skupštine Nenad Stevandić zbog ličnih frustracija i sukaoba sa svojom bivšom strankom SDS-om.

- Kada sam od Stevandića zatražio da zasijedanje vrati na početak on mi je izrekao dvije opomene, ali mi nije izrekao i treću jer bi onda morao napustiti salu. Ne bi mi palo na pamet da to uradim što znači da bi oni morali angaživati Dragana Lukača da neredi policiju da mene i cijelu opoziciju izbaci iz Skupštine. Ukoliko ne vrate zasijedanje na početak, mi ćemo blokitrati rad Skupštine, a oni neka pošalju policiju na nas.

16:02 Naš reporter sa lica mjesta javlja da je dogovoreno da u 17 sati počinje posebno zasijedanje Skupštine RS-a na kojem će tačka dnevnog reda biti prijedlog novog Zakona o radu.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić rekla je za "Avaz" da još nije dobila odgovor od Vlade RS-a da li će razgovarati sa radničkim predstavnicima. Ona je ponovila da će radnici na silu uću u Skuptšinu, ako odgovor Vlade bude negativan

15:50 Skupština RS-a odbila je prijedlog predsjednika NDP-a Dragan Čavića da se tekst novog Zakona o radu razmatra kao nacrt, a ne kao prijedlog.

15:40 Pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS-a nedozvovljavaju novinarima koji su jutros izvještavali sa zasijedanja Skupštine RS, a onda izašli napolje kako bi pratili sindikalne proteste, da sada ponovu uđu u skupštinsku salu, iako svi oni imaju uredne pres-akreditacije.

15:30 Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić tražila od premijerke Željke Cvijanović da se prekine skupštinsko zasijedanje i da se započnu razgovori sa predstavnicima radnika. Ona je ponovila zahtjev da se sporni prijedlog Zakona od radu povuče iz skupštinske procedure.

Mišić je dodala i da će radnici ući u Skupštinu ako vlast odbije razgovor sa njima.

15:15 Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka MIšić i desetak predstavnika granskih sindikata ušli su u zgradu Skupštine gdje se za koji minut očekuje početak zasijedanja. Na dnevnom redu trebao bi se naći i novi prijedlog Zakona o radu, zbog kojeg nekoliko hiljada radnika danas protestvuje u Banja Luci, ne želeći da se zakon usvoji. 

Ispred zgrade je ostalo jako policijsko obezbjeđenje.

15:08 - Radnici koji su probili koridor policije i ušli u zgradu Skupštine, vraćeni su, a predsjednica sindikata Ranka Mišić poziva radnike da se suzdrže od nasilja i da "dignu ruke u zrak i mirno prolaze pored pripadnika MUP-a". Situacija se smiruje.

15:05 Radnici su probili kordon policije i pokušavaju ući u Skupštinu RS-a!

14:57 Nenad Stevandić, podpredsjednik Skupštine NS rekao je je da nekoliko predstavnika sindikata mogu ući na zasijedanje Skupštine.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je tražila da uđe njih još 300, na šta je Stevandić rekao da to ne može, na šta je Mišićeva odgovorila da će se radnici "boriti do posljednje kapi krvi". Na to je Stevandić kazao da se krv ne pominje, na šta mu je Mišićeva odgovorila da je krv pomenula kao metaforu. Stevandić joj je rekao da je "zakon jači od metafore".

14:50 Predsjednici Napredne srpske Adam Šukalo i NDP-a Dragan Čavić obratili su se radnicima ispred Skupštine. Čavić je istakao da je prelioženi tekst zakona o radu preslikan iz Srbije i da oduzima mnoga prava radnicima. On je dodao da će se poslanici opozicije u NS boriti protiv režima u RS, ali i da radniici moraju da se obračunaju sa predstavnicima sindikata koji "jedu iz ruku vlasti".

Šukalo je na to dodao da će se opozicija protestvovati u Skupštini sve dok radnici budu ispred zgrade.

banja-luka-2

14:45 Predsjednica sindikata Ranka Mišić rekla je će zajedno sa 300 radnika u 15 sati ući u zgradu Skupštine RS, gdje će poručiti predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović da novi Zakon o radu povuče sa dnevnog reda. Ona je još jednom zamolila radnike na primjerno ponašaju, te da izbjegnu sve moguće incidente sa policijom koja je tu, kako je rekla, "jer im je to neko naredio". 

14:40 Grupa protestanata koja je ostala ispred zgrade NSRS pokzušava ući unutra na sporedni ulaz, ali ih u tome sprječavaju policajci, te pripadnici Jedinice za podršku, koji su u stanju pune borbene gotovosti. Ranka Mišić je kako saznajemo pozvala demonstrante da naprave prsten oko policije kao odgovor policiji.

14:35 Kolona demonstranata koju predvodi Ranka Mišić podijelila se. Jedna je ostala ispred NSRS, a druga je krenula ka zgradi Vlade RS. Sada već nekoliko hiljada radnika nose transparente, koriste pištaljke, a na ironičan poziv predsjednice Mišić, pozdravili su pripadnike MUP-a RS koji obezbjeđuju institucije ovog bh. eniteta. Protestanti uzvikuju: "Lopovi, lopvi, dajte nam plate"

14:30 Radnici su krenuli ispred zgrade Sindikata, ka Skupštini RS, gdje se kako saznajemo nalazi policijski prsten i praktično se Narodnoj skupštini ne može ni prići. Saznajemo također kako je u centar Banja Luke pod opsadom.

banja-luka-3

Protesti koje organizuje Savez sindikata RS uskoro bi trebao da dođe ispred Narodne skupštine RS. Sat vremena prije početka protesta ispred Saveza sindikata RS bilo je nekoliko stotina nezadoovoljnih radnika.

Ispred Narodne skupštine RS su ogromne mjere obezbjeđenja, a prisutni su i pripadnici jedinice za podršku. Očekuje se da bi nezadoovljni radnici trebali doći ispred skupštine nekoliko minuta prije nego počne posebna sjednica NSRS o Zakonu o radu.

Podsjećamo da su današnji protesti organizovani upravo zbog ovog dokumenta, koji bi danas ili sutra po hitnoj proceduri trebao biti usvojen u NSRS.

Predsjednica Sindikta Ranka Mišić kazala je kako će protesti kasniti zbog toga što policija zaustavlja autobuse te pojedinačno pretresa radnike.