BIH

Cijene dokumenata bit će snižene?

„Avaz“ saznaje Vijeće ministara sutra razmatra sporni ugovor

K. KEŠMER

28.12.2015

Cijene ličnih karata i vozačkih dozvola mogle bi već od naredne godine biti niže, a ako Vijeće ministara BiH uspije u svojim nakanama, njihova cijena ni za iduće godine ne bi bila fiksna te bi tako mogla padati iz godine u godinu, saznaje „Dnevni avaz“.

Pred Vijećem ministara sutra će se naći novi Prijedlog pravilnika o cijenama ličnih dokumenata koji je izradilo novo rukovodstvo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), s Edimom Nesimijem na čelu.

Nalazi revizije

Pred Vijećem ministara sutra će se naći novi Prijedlog pravilnika o cijenama ličnih dokumentata koji je izradilo novo rukovodstvo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), s Edimom Nesimijem na čelu.

Vijeće ministara, naime, prije mjesec dana naložilo je novom rukovodstvu da izradi novi pravilnik i razmotri sniženje cijena ličnih dokumenata koje su definirane kontroverznim ugovorom s dobavljačem, kompanijom "Muhlbauer", vrijednim više od 100 miliona KM. Tim ugovorom definirana je sadašnja cijena, koja je prema mnogim nerealna, što je nedavno pokazao i revizorski izvještaj, prema kojem bi ona važila sve do 2022.godine!

Kako nam je kazao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (SDA), državni ministri na prošloj sjednici su donijeli zaključak prema kojem je potrebno revidirati ovaj ugovor, koji se nalazi i pod istragom Tužilaštva BiH.

- Taj ugovor tako je upakovan da vam on malo ostavlja prostora za djelovanje. Neko je to pravio kao sebi. Ali, svi smo raspoloženi da nešto učinimo, jer, prema nama i prema zakonu, to je nedopustivo. Ugovor ne može biti potpisan na deset godina, već maksimalno na tri godine. I drugo, ne može cijena biti njime na taj period definirana. Jer, proces izrade i tehnologija ne mogu koštati isto prije godinu i za tri godine, on mora biti jeftiniji svake godine – kazao je Osmanović.

Nekoliko varijanti

Kako je naveo, na sutrašnjoj sjednici ministri će razmatrati nekoliko varijanti cjenovnika i njihov efekt na državni budžet, ali i budžet agencije.

- Nama će direktor IDDEEA-e dati presjek šta bi značilo kada bi lična karta koštala, recimo, 17 KM, vozačka dozvola 55 KM, a šta kada bi lična bila 10 KM, a vozačka 40, ili lična 10, a vozačka 30 KM. Faktički, tražili smo detaljnu analizu koliko to može imati utjecaja na budžet, koje su posljedice ako zadržimo ovu cijenu, kako će to izgledati ako smanjite za marku ili više. Međutim, trenutno ne možemo ići na ozbiljnije snižavanje cijene, dok se ugovor ne revidira - naveo je Osmanović.

Ispitati sve mogućnosti

Novi prijedlog, kako kaže Osmanović, bio bi usvojen na tri mjeseca i u tom period tražio bi se modus za raskid ili revidiranje ugovora.

adil-osmanovic-1

Osmanović: Revidirati ugovor

- Predložit ću formiranje jedne radne grupe koja bi u tom periodu detaljno analizirala ugovor i predočila nam sve mogućnosti koje imamo – zaključio je Osmanović.