BIH

U januaru prodaja "Bosnalijeka", FDS-a i "Sarajevo osiguranja"

Spreman tender za privatizaciju

Autor:A. DUČIĆ

27.12.2015

Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) trebala bi po nalogu Federalne vlade još u januaru raspisati tender za prodaju manjinskog državnog kapitala u "Sarajevo-osiguranju", "Bosnalijeku" i Fabrici duhana Sarajevo, potvrđeno je jučer „Dnevnom avazu".

Vlada FBiH prodajom kapitala u ova tri preduzeća planira prihodovati 65 miliona KM, a za taj iznos povećan je i prijedlog budžeta, koji je prekjučer usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Ovo su prve privatizacijske aktivnosti ovog sastava Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu.

Riječ je o prodaji 45 posto udjela u "Sarajevo-osiguranju", 40 posto državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo i 19,2 posto u "Bosnalijeku". Prethodno, međutim, Vlada mora usvojiti plan privatizacije koji je sačinio APF, a to bi se trebalo desiti ubrzo nakon Nove godine.

Zamjenik direktora APF-a Drago Vrbić potvrdio je jučer za "Avaz" da su ovaj plan, a samim time i prodaja tri preduzeća, sačinjeni prema Akcionom planu Reformske agende.

28

- Dosta stvari već je usaglašeno. To ide svojim tokom. Trebat će, međutim, vremena za pripremu ovih preduzeća za prodaju. Postoji procedura, a strateški partneri traže i dubinsko snimanje. Prodaja manjinskog udjela Vlade u tim preduzećima ići će putem berze - rekao nam je Vrbić.

U planu Vlade, odnosno APF-a, jesu i druga preduzeća, a njihove privatizacije bit će kasnije pokrenute. Riječ je o "Aluminiju" i "Energoinvestu", u kojima Vlada ima 44, odnosno 67 posto udjela.

U šta će biti utrošen novac od privatizacije

Planiranih 65 miliona KM od privatizacije, prema planu Vlade, bit će raspodijeljeno: tri miliona KM na transfer kapitalnim javnim preduzećima, 50 miliona KM drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, dok će 11,5 miliona KM biti iskorišteno za početak trajnog rješavanja smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru. Milion KM bit će izdvojen za set antikorupcijskih zakona, a isto toliko i za FUP za povećanje aktivnosti u borbi protiv terorizma.