BIH

VIDEO ANKETA Zenički srednjoškolci traže obustavu nastave zbog zagađenosti zraka

Ministarstvo za obrazovanje ZDK zaprimilo mali broj poziva

Autor:D. PAŠALIĆ

25.12.2015

Iako je na poručju Zenice još uvijek na snazi stepen pripravnosti zbog epizode povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odvija se redovan nastavni proces.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo došlo je do obustave nastave u svim osnovnim i srednjim školama, budući da je Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS upućen veliki broj poziva građana koji su u svojstvu roditelja učenika tražili obustavu nastave zbog povećane zagađenosti zraka u dužem periodu. Međutim, danas je na donesena odluka kako će od ponedjeljka do kraja prvog polugodišta nastava u školama na području Kantona Sarajevo biti realizovana uz skraćene časove na 30 minuta.

Dok su roditelji i učenici, koji ulicama Zenice hodaju sa barijerama preko usta i nosa, mišljenja da bi se na području Zeničko-dobojskog kantona također trebala obustaviti nastava, u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK ne bilježe značajnija reagovanja.

- Ministarstvo je zaprimilo jedan manji broj poziva roditelja i to jedne osnovne škole, što smo svakako procedurisali. Međutim, budući da svi roditelji škole ne dijele isto mišljenje, čeka se prvenstveno dogovor na nivou te škole. Ipak, moram istaći kako za svu djecu i škole na području kantona važe ista pravila, kao i da u ovakvim situacijama moramo dobiti određene smjernice od institucija koje su nadležne za mjerenje zagađenosti - pojašnjava za "Avazov" portal Maid Pračić, sekretar Ministarstva.

Dodaje kako je bitno istaći da škole na području ZDK osim zimskog i ljetnog, u svom planu imaju i proljetni raspust, te da su svakako spremne da odgovore i ovakvim vanrednim situacijama ukoliko se za to ukaže potreba.

Zbog svega navedenog, odlučili smo pitati učenike Srednje mještovite škole u Zenici koji je njihov stav u vezi sa obustavom nastave zbog zagađenosti zraka?!