BIH

SLUČAJ PACIJENTA KOJI JE IZVADIO ZUB I UMRO Porodica u šoku i traži istragu o Hukarinoj smrti

Na gradskom groblju Jarčedoli jučer klanjana dženaza-namaz Sabahudinu Hukari

K. K/E. T.

24.12.2015

Autori: K. Kešmer - E. Trako

Brojna rodbina i prijatelji jučer su na gradskom groblju Jarčedoli klanjali dženaza-namaz Sabahudinu Hukari (49), koji je nakon vađenja zuba, a vjerovatno slijedom ljekarskog nemara, umro na Klinici za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

hukara

Hukara: Smrt pod nerazjašnjenim okolnostima

Šta se desilo

Hukara je, prema do sada dostupnim informacijama, umro pod nerazjašnjenim okolnostima.

Kako su već objavili mediji, njega je na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju u nedjelju navečer primila stažistica Azra Sarić (zaposlenica "Farmavite"), i to bez nadzora dežurnog ljekara, zbog krvarenja iz rane nastale nakon vađenja zuba. Poslije obavljene intervencije, prema navodima medija, Sarić je otpustila pacijenta. Iz UKCS-a u saopćenju su kasnije pojasnili da je pacijentu tada rana sašivena. 

Izvjesno vrijeme nakon otpuštanja, Hukara je dobio obilno krvarenje iz nosa te analno, pa je po pomoć otišao na Kliniku za bolesti uha, grla i nosa. Uprkos naporima ljekara, krvarenje je bilo nemoguće zaustaviti i Hukara je umro u ponedjeljak rano ujutro. 

Posjetili smo Hukarinu porodicu - bivšu suprugu Rusmiru Kapetanović i njihovu kćerku Dalilu. Rusmira ističe da se već dva dana raspituje o okolnostima Hukarine smrti, za koje smatra da su vrlo čudne. Naglašava da traži da se sve razjasni iako je Sabahudin bio njen bivši muž, jer joj je stalo do porodice.

kcerka-dalila-s-majkom-rusmirom

Kćerka Dalila s majkom Rusmirom: Sve je obavijeno velom misterije

- On je bio bolestan. Imao je možda čak i hepatitis C, ali nam to nije htio reći. Mnoge su se čudne stvari s njim u bolnici dešavale. Najprije, on se vodio kao da leži u bolnici, a nije ležao. Dolazio je često kod mene da vidi kćerku i unuče. Sad se pitam ko ga je puštao iz bolnice i na osnovu čega kada je bio tako bolestan – govori Kapetanović.

Kapetanović, kako nam je ispričala, smatra sumnjivim okolnosti pod kojima je Hukara primljen u UKCS, navodeći da posebno taj segment treba detaljno ispitati. 

- Zašto se ne ispita ko ga je primio na kliniku? Da li je to bila stažistica Azra Sarić, koja je na obuci? Koliko znam, ona ne može bez doktora raditi nikakve intervencije. Da li ga je ta stažistica pitala za historiju bolesti, pa da na osnovu toga procijeni koji zahvat može raditi? Sve je obavijeno velom misterije - kaže nam Kapetanović.

Još se pita zbog čega nadležni organi nisu zahtijevali da se uradi  obdukcija.

- Naša zajednička kćerka Dalila i ja tražimo da se sve ispita. Od toga kako je mogao biti upisan kao pacijent na klinici, odnosno da leži u bolnici, a ne leži, pa do toga šta se precizno dešavalo dana kada je preminuo – zaključila je Kapetanović.

saric

Sarić: Radi u "Farmaviti", stažira na UKCS

Dolazila policija

Inače, vezano uz moguću Hukarinu bolest, treba podsjetiti da mnogi koji su ranjeni tokom agresije na BiH imaju hepatitis C, ali i danas žive normalno uz odgovarajuću terapiju i ljekarske kontrole. Stoga, mnogi ljekari procjenjuju da ta navodna dijagnoza nema direktne veze s tragičnom Sabahudinovom smrću.

Kako „Avaz“ saznaje, pripadnici policije MUP-a KS proveli su jučer nekoliko sati u UKCS-u. Pretpostavlja se da se vrši istraga o tome postoji li ljekarska greška u slučaju Sabahudina Hukare i čija. Vjerovatno se provjerava je li bilo nehata, zloupotrebe položaja ili klasične ljekarske greške sa smrtnim ishodom. 

Htio u Švicarsku  

Mnogi Hukarini prijatelji koji su došli na dženazu čudili su se njegovoj iznenadnoj smrti. Kako su govorili, za nedjelju je rezervirao let u Švicarsku, gdje je često boravio kod prijatelja. 

Unuk mu promijenio život

Kapetanović nam priča da se Sabahudin znatno nabolje promijenio nakon što je dobio unuka.

- Imao je nekih problema. Međutim, nakon što je dobio unuka, sve se promijenilo. Govorio je da je njegovim rođenjem konačno dobio smisao života. Dolazio nam je skoro svaki dan – kaže Kapetanović.

Tužiteljica Burzić naredila istragu

Glavna  tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić otvorila je po službenoj dužnosti istragu povodom ovog slučaja.

- Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu izvršit će provjeru da li u ovom slučaju postoje elementi krivičnog djela – saopćili su jučer iz Tužilaštva KS.

Služba za odnose s javnošću ispravila saopćenje

Iz UKCS-a jučer je poslana ispravka saopćenja za javnost od utorka u kojoj se navodi:

- U saopćenju za javnost poslanom 22. decembra, a koje se odnosi na smrt pacijenta S. H., došlo je do tehničke pogreške, koju ovim putem želimo ispraviti. Naime, pacijent je primljen na pregled i intervenciju na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju UKCS/KCUS, 20. decembra (nedjelja). Pacijent je 21. decembra (ponedjeljak), u ranim jutarnjim satima, egzitirao (preminuo) na Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKCS/KCUS, gdje je bio hospitaliziran.