BIH

BOSANAC GODINAMA RADI NA KRUZERU Zarađujem više nego ministri u BiH!

Edin Konjić u razgovoru za "Avazov" portal

A. UZUNOVIĆ

23.12.2015

Edin Konjić već pet godina radi na kruzeru, a njegov posao omogućio mu je da posjeti sve svjetske kontinente. Kako kaže, do sada nije bio samo u jednom dijelu Azije, ali tu destinaciju bi trebao posjetiti već na idućem putovanju.

Jedino rješenje

"Za ovaj posao prijavio sam se na nagovor jednog prijatelja koji je već imao iskustva. Ugovor je od šest do sedam mjeseci, nakon čega slijedi dva do tri mjeseca odmora", ispričao je Konjić za "Avazov" portal iz toplog Miamija. 

Ističe da je napredovao relativno brzo.

"Počeo sam kao pomoćnik konobara, a sada sam menadžer u sali za večere, što je jedna od visokih pozicija u hotelijerstvu. Bilo je teško jer sam do sada bio na čak sedam pozicija, ali sve se isplatilo. Rad na brodu nije nimalo lagan. Kao i većina naših ljudi, na ovaj život sam se odlučio jer sam bio u teškoj finansiskoj situaciji, a u BiH nisam mogao naći posao. Brod je bio jedino rješenje", kazao je Konjić.

Ističe da mu se na početku bilo teško naviknuti na samu činjenicu da živi na vodi, a pored toga radi 10 do 12 sati dnevno sa ljudima koji ne govore njegov jezik.

"Bio sam jako vezan za porodicu i oni mi nedostaju, ali su mi ujedno i najveća podrška. Majka Tima, otac Fahrudin, nena Atifa i najbolja sestra na svijetu Emina i njen suprug Emir pružaju mi najveću podršku", kazao je Konjić.

Iako se mnogo radi, Konjić priča da rad na kruzeru ima i svoje ljepote, a posebno ističe razne destinacije koje je posjeto i predivne ljude koje je upoznao. Svakako, jedna od važnijih stvari je i plata koju bi u BiH mogao teško dobiti.

"Mjesečna plata je sedam do osam puta veća od prosječne plate u BiH, a do sada sam obišao sve kontinente osim jednog dijela Azije. Kada potpišem naredni ugovor, otići ću na noviji brod moje kompanije 'Ovation of the Seas' sa kojim ću ići u Aziju", rekao je Konjić. 

Kroz šalu dodao je da zarađuje više nego ministri u Bosni i Hercegovini. 

Život na kruzeru

Za one koji nemaju iskustva, život na kruzeru možda se čini i zastrašujućim zbog oluja u koje brod može upasti.

"Naletimo na oluje, ali nije to ništa strašno, barem ne posadi jer smo na to navikli", rekao je Konjić, kroz šalu dodajući i da je situacija suprotna, ne bi to smio reći kako se njegova porodica u BiH ne bi brinula.

Prema njegovim riječima svakodnevni rad sa ljudima iz 38 zemalja širom svijeta i to ga je iskustvo mnogo promijenilo.

- Takvo iskustvo proširi vam shvatanja i vidike, te naučite cijeniti druge, ali i sebe. Ima tu i mnogo naših, iz cijele bivše Jugoslavije i svi se super slažemo. Ovdje zaboravite da postoji nacija, ovdje smo svi naši, kazao je Konjić.

Za kraj, ističe da bi svima, koji imaju priliku, preporučio da se okušaju u radu na kruzeru.