BIH

SALIHOVIĆ: Težište će biti na borbi protiv terorizma i korupcije

Glavni tužilac Tužilaštva BiH

Fena

23.12.2015

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović je danas, obraćajući se na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, istaknuo da je to profesionalna institucija koja je u službi prvenstveno države i građana BiH i da će se, kao i dosad, držati zakona.

 - U ovom periodu smo zadali sebi određene zadatke i težište smo stavili na ratne zločine. Kategoriju 2 ovih dana završavamo. Sa završavanjem kategorije 2 moći ćemo da rasteretimo određeni broj tužilaca i da sve težište prebacimo na dvije stvari u Tužilaštvu BiH. Prioritet će biti i ratni zločin, da ne misli neko da nećemo to raditi, a težište će biti na terorizmu i na korupciji - kazao je Salihović.

Što se tiče korupcije, Salihović navodi da je ona već, i s kapacitetom koji su imali, u prioritetu u čitavoj ovoj godini.

- Mogu da kažem da smo u ovom segmentu jednostavno pojačali svoje aktivnosti, što se osjeti na terenu. Možda neko nije zadovoljan što nemamo zvučna imena, ali da vam kažem otvoreno,  ne tražim nikakva zvučna imena, tražimo ko je prekršio zakon, da li imamo dokaza da nešto dokažemo - kazao je glavni tužilac.

Kazao je  da je neupitno da će ići protiv bilo koga u ovoj državi za koga utvrde da je počinio krivično djelo.

- Budite sigurni da će biti bilo ko procesuiran za koga imamo dokaze. Isto tako, može čitava država da nas moli da procesuiramo nekoga, ako nemamo dokaza, mi nećemo to učiniti. Budite sigurni da imate jednu profesionalnu instituciju, Tužilaštvo BiH, koja je u službi, prvenstveno države i građana BiH, i da ćemo se držati zakona, kao što se i sada držimo - poručio je Salihović.  

Naveo je da je oformljeno posebno odjeljenje za korupciju te da će napraviti izuzetno dobar tim.

Govoreći o problemima u ovoj oblasti, istaknuo je nedovoljnu saradnju, počevši od institucija, medija, građana...

- Vrlo malo imamo tu pomoći - ocijenio je Salihović, te dodao da su imali i problem odustajanja vještaka navodeći kako „dva mjeseca niko nije htio da vještači u jednom predmetu korupcije“.

Po njegovoj ocjeni, ključna stvar je da svi sarađuju s Tužilaštvom - i parlament, i vlada, i mediji i građani i svi, „ako želimo borbu protiv korupcije“.

- Ne možemo je sami voditi, a nije upitno da to hoćemo i da to želimo. To apsolutno nije upitno. U ovom periodu trebat će nam i sredstava za određene istrage, ali mislim ovo što je planirano da će moći zadovoljiti određene stvari, ali bez zajedničke borbe u ovome nećemo moći uspjeti - naglasio je Salihović.

Podsjetio je da je jedan od uvjeta Evropske komisije borba protiv korupcije.

- Moramo biti svi u ovome, ako to želimo, ako ne želimo to je nešto drugo. Ovo tužilaštvo BiH, sigurno, dok sam tu, neće biti u svrhu bilo koje političke opcije - rekao je Salihović.

Što se tiče percepcije javnosti, kazao je da potpuno razumije javnost i građane, da nisu zadovoljni u nekim segmentima.

- Naročito kada su u pitanju ratni zločini, žrtve su uvijek u pravu i tu nema dileme. Pokušavamo da damo maksimum. Prije tri godine to  su bile 24 optužnice, mislim da ćemo ove godine imati 60 - kazao je Salihović, dodajući da rade najteže i najsloženije predmete.

Zahvalio je Komisiji, parlamentu BiH i Vijeću ministara na razumijevanju i podršci koju je dobilo Tužilaštvo BiH.

- Pokušat ćemo da opravdamo prema vama i prema građanima BiH sve ovo što ulažete u nas. Mislim da možete biti sigurni da smo mi i da ćemo ostati profesionalci - poručio je Salihović članovima Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH.