BIH

KANTON SARAJEVO Od sutra prekid nastave u svim školama

Prijevremeni raspust

J.K.

23.12.2015

Od sutra se prekida nastava u svim školama u Kantonu Sarajevo, potvrđeno je iz ureda Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Naime, to je jedna od mjera zaštite građana zbog povećanog zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Danas je i Savez samostalnih sindikata BiH poslao zahtjev Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zahtjev o obustavi nastave.

"Zbog visokog stepena zagađenosti zraka koja traje duži vremenski period upućujemo zahtjev za donošenje odluke o obustavi nastave do daljnjeg u svim predškolskim i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo a s ciljem zaštite života i zdravlja naših učenika. Djeca će biti zahvalna, kao i njihovi roditelji, učitelji i ini koji znaju da je zdravlje i sigurnost djece imperativ našeg društva", saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Naime, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo upućen je neuobičajeno veliki broj poziva građana, koji u svojstvu roditelja učenika osnovnih i srednjih škola traže da ministar obustavi nastavu u školama na području Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga.

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglašena je epizoda pripravnosti, koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 03/14).

Iako trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenost zraka nisu povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz treće epizode (epizoda uzbune) u koje spada i mogućnost obustave nastave, Ministarstvo za obrazovanje, obrazovanje, nauku i mlade je odlučilo da nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće biti realizirana dana 24.12.2015. godine.

Razlog za obustavu je podatak da je povećana zagađenost zraka u dužem periodu (prema nekim informacijama najduži u posljednjim decenijama) uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, što se ovim činom pokušava stabilizirati, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

O svim promjenama u smislu produženja obustave i slično obrazovne ustanove i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.

Pozivaju se građani Kantona Sarajevo da se pridržavaju mjera propisanih Planom Vlade Kantona Sarajevo za epizodne situacije.