BIH

ZDK Donacija informatičke opreme vrijednosti 50.000 KM za sedam škola

Informatička oprema i obuka nastavnika

A.Dž.

22.12.2015

U Zenici je danas predstavljen Projekt "Škola budućnosti", koji je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškog zavoda ZDK. Naime, projekat je prije godinu dana pokrenut u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, a ove godine bit će realizovan u sedam škola na području ZDK.

- "Škola budućnosti" podrazumijeva primjenu jednog novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom "Samoorganizivano okruženje za učenje". Primjena ovog koncepta učenja podrazumijeva i opremanje učionica tabletima, te uvođenje interneta u učionice, kako bi se nesmetano koristile aplikacije i servisi u oblaku, kao što je Office 365 - pojašnjeno je na konferenciji za medije.

Zahvaljujući spremnosti Ministarstva za obrzovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda koji će primati implementaciju, ali i nastavnika i rukovodstva u odabranim školama, stvoreni su preduslovi za uključivanje učenika iz BiH u još jednu globalnu inicijativu pomoću koje mogu krenuti u istraživanja i usvajanje znanja uz upotrebu modernih tehnologija i novih obrazovnih koncepata.

- Samoorganizivano okruženje za učenje u praksi podrazumijeva da nastavnici podstiču učenike na zajednički rad prilikom pronalaska odgovora putem interneta - istaknuto je na konferenciji.

Tako je donacija u iznosu većem od 50.000 KM pripala i školama iz Zenice, Tešnja, Zavidovića, Kaknja, Visokog i Vareša, koja podrazumijeva informatičku opremu i obuku nastavnika pomenutih škola.