VIJESTI

AFERA UKCS Podaci o poslovanju uništeni namjerno!?

Kakva je uloga bivšeg direktora Rusmira Mesihovića

A. NUHANOVIĆ

23.12.2015

Podaci o višemjesečnom poslovanju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), prema tvrdnjama više sagovornika "Dnevnog avaza", najvjerovatnije su svjesno uništeni, s obzirom na to da instalirani informacioni sistem skoro u potpunosti onemogućava potpuni nestanak podataka.   

- Radi se o ozbiljnom sistemu koji je uvođen postepeno u skladu sa standardima i skladištio je podatke na više servera, u slučaju da jedan ne funkcionira. Ali, ako su, kako sada stvari stoje, podaci od marta do septembra potpuno izgubljeni, mala je vjerovatnoća da se to dogodilo slučajno, bez ljudskog faktora - rekao je za "Avaz" dobro upućeni izvor. 

Sjena sumnje

Nova, privremena uprava UKCS-a naložila je da se preispitaju okolnosti pada sistema zbog kojeg su ogromne količine podataka, među kojima su i finansijsko poslovanje, rad s pacijentima, podaci o uposlenicima, nestale ili su uklonjene, a sistem nije funkcionirao do septembra, ali rezultati još nisu poznati. 

No, činjenica da se sve dešava kada na površinu isplivavaju katastrofalne dubioze najveće zdravstvene institucije u BiH, baca dodatnu sumnju na događaj te traži ozbiljno preispitivanje uloge bivšeg rukovodstva, u prvom redu direktora koji je nedavno, iznenada podnio ostavku - Rusmira Mesihovića (SDP).  

rusmir-mesihovic

Mesihović: Iznenada podnio ostavku

On je, prema dostupnim podacima, za deset mjeseci uprave u ovoj bolnici njen dug povećao za 20 miliona maraka i sada prelazi 70 miliona i 426 hiljada KM! 

Samo zbog 29 miliona KM duga dobavljačima, ovoj medicinskoj ustanovi prijeti i blokada računa. Neizbježno je onda i pitanje ko od nestanka finasijskih podataka može imati najveću korist.

Isplate u kešu 

"Avaz" je prije dvije sedmice objavio i da su revizori bili šokirani kada su uočili da nema finansijskih podataka, zbog čega su odbili uraditi reviziju. No, kako se tvrdi po kuloarima ove zdravstvene institucije, kada započnu ozbiljne provjere poslovanja, ako to bude moguće zbog nestanka podataka, možda će biti rasvijetljene i nepotvrđene informacije o nestanku keša, isplatama stimulacija, malverzacijama bivše uprave gorivom te drugim indicijama o kojima se samo govori u nezvaničnim razgovorima. 

Također, očekuju se i dodatne provjere milionskih ugovora koje je Mesihović sklapao tokom mandata za nabavku opreme te dogovora o prebijanju dugova s dobavljačima. 

Zašto se svetio dr. Hadžimuratoviću

Mesihović je, kako saznajemo, tokom mandata imao i ozbiljne kadrovske probleme, odnosno sukobe s uglednim stručnjacima. Tako je dr. Adnana Hadžimuratovića u junu smijenio s pozicije direktora Klinike za dječiju hirurgiju, faktički iz čistog hira. 

To nam je i potvrđeno u UKCS-u, a saznajemo i da se sve desilo za vrijeme posjete pape Franje našoj zemlji, kada je Mesihović od svih direktora službi tražio da se odazovu njegovom pozivu. Dr. Hadžimuratović iz opravdanih razloga nije mogao biti prisutan, ali Mesihović je demonstrirao silu te ga smijenio s pozicije.