CRNA HRONIKA

U MJESTU BIJELA Izvučena tri tijela nastradalih, sutra nastavak potrage

Na putu između Jablanice i Mostara

M.H./Am.K.

19.12.2015

20:00 Izvučena su dva ženska i jedno muško tijelo, dok će potraga za još jednim muškim tijelom biti nastavljena sutra, potvrdio je Zdenko Marić iz Hercegovačke gorske službe spašavanja. 

Potraga je za večeras obustavljena. 

19:05 Kako javlja novinarka Dnevnog avaza sa lica mjesta, upravo je izvučen automobil iz Neretve. Saznajemo kako su u automobilu bila tri tijela. Poginuli studenti su Tena Vračević, Antonia Šarić, Vjekoslav Božinović i Domagoj Roso.

18:10 Iz BIHAMK-a je saopćeno da se zbog izvlačenja tijela na magistralnom putu M-17 Jablanica-Mostar saobraća jednom trakom naizmjenično.

17:50 Nešto iza 17 sati počela je akcija izvlačenja tijela četvoro nastradalih Vinkovčana koji su se jutros utopili u Neretvi sjeverno od Mostara - izjavio je Zdenko Marić iz Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar.

Marić je kazao kako je riječ o složenoj akciji s obzirom da se vozilo, u kojem se nalaze nastradali, nalazi u nezgodnom položaju na oko 20-metara dubine.

- Nakon što izvučemo nastradale pokušat ćemo izvući vozilo – kazao je Marić.

Četvero hrvatskih državljana, dvije djevojke i dva mladića iz Vinkovaca i okolice, utopilo se nakon što je jutros oko 10 sati vozilo marke "škoda fabia" vinkovačkih registarskih oznaka sletjelo u Neretvu u mjestu Bijela, sjeverno od Mostara.

Nesreća se dogodila kada je vozilo prednjim dijelom udarilo u brdo, nakon čega je vozač izgubio nadzor nad upravljačem i sletio u Neretvu.

Lokani mediji navode da su stradali studenti bili na putu za Hrvatsku kako bi s porodicama proveli nadolazeće blagdane.

U povodu tragične nesreće, porodicama nastradalih sućut je uputila rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić

16:05 Pripadnici ISS-a Mostar trenutno se nalaze na mjestu nesreće, ronioci pretražuju korito rijeke.

13:35 U nesreći su stradali mladići V. B. (1991.), D. R. (1995.) i djevojke Š. A. (1993.),  T. V. (1995.). Jedini preživjeli je S. B. (1994). Preživjeli i četiri stradale osobe su državljani Hrvatske.

12:45 Uviđaj na mjestu gdje se dogodila saobraćajna nesreća još je u toku, a čeka se da dođu ronici i specijalna dizalica kako bi se pristupilo izvlačenju vozila i tijela iz rijeke Neretve.

Neki od poginulih, kako saznaje novinarka "Avaza" na licu mjesta, navodno su, studenti Sveučilišta u Mostaru koji su krenuli za praznike kući u Hrvatsku.

10:54 Na putu između Jablanice i Mostara u mjestu Bijela došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je, kako saznajemo automobil Škoda Octavia, vinkovačkih registarskih oznaka, u kojem se navodno nalazilo pet mladića sletio u rijeku Neretvu.

Nezvanično, jedna osoba je isplivala i izašla na sigurno, i prevezena je u mostarsku bolnicu, dok je više osoba smrtno stradalo jer su ostali zarobljeni u automobilu.

O nesreći je policiju obavijestio građanin koji je vozilom naišao iz suprotnog smjera i vidio kada je Škoda Octavia udarila prednjim dijelom u brdo, a potom sletjela u Neretvu.

Ribari su sonarom locirali vozilo na 13 metara dubine, a čeka se dolazak dežurnog tužioca na lice mjesta, te izvlačenje vozila.

Na licu mjesta su i policija i vatrogasci.