BIH

SRAMNA PRESUDA Bez bosanskog jezika u školi u Vrbanjcima!

Osnovni sud u Kotor-Varoši odbacio zahtjev Bošnjaka

G. DAKIĆ

17.12.2015

Osnovni sud u Kotor-Varoši odbio je zahtjev roditelja bošnjačke djece da učenici Osnovne škole “Vrbanjci” pohađaju nacionalnu grupu predmeta prema programu Federacije BiH. U presudi se navodi da u OŠ u Vrbanjcima nije bilo sprečavanja zapošljavanja bošnjačkog kadra, ugrožavanja ravnopravnosti i prava u oblasti obrazovanja.

Pod pritiskom

Sud je istakao da roditelji nisu dokazali diskriminaciju, da obrazovni sistem ne razvija svijest o nacionalnom, jezičkom i kulturnom identitetu. Također, u presudi se navodi da nije bilo vještačenja udžbenika koji bi ukazali na to da se nastava u ovoj školi odvija putem diskriminacije. Roditelji koji su se žalili morat će platiti 7.000 maraka troškova parničnog postupka.

Roditelji koji traže nacionalnu grupu predmeta prema programu iz FBiH i dodatno zapošljavanje bošnjačkog kadra neće odustati. Advokat Haris Kanidža je istakao da će uložiti žalbu na ovu presudu.

- Mislim da je to nezakonito i nepravilno. Nisam još vidio presudu, ali unaprijed mogu reći da je tako - istakao je Kanidža.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić rekao je za „Avaz“ da su osnovni sudovi u RS i do sada donosili sporne odluke koje su kasnije padale na višim sudskim instancama. Salkić vjeruje da će se i ovoga puta desiti isto.

- Očigledno je da su lokalni sudovi pod pritiskom lokalne politike. Oni koji likuju zbog ove presude su, vjerovatno, i dio ovoga posla. Presuda Osnovnog suda u Kotor-Varoši samo je napravila još dublji jaz, ali ona neće utjecati na ono što se dešava u Vrbanjcima - potcrtao je Salkić.

Borba za prava

Salkić dodaje da bošnjačka djeca u ovom mjestu i dalje pohađaju ovu osnovnu školu i da njihove roditelje nikakva presuda ili kazna ne može spriječiti da se bore za svoja prava.

- Ostaje opterećenje u vidu sudskih troškova, ali se nadam da će i to biti riješeno. Ministarstvo prosvjete i kulture RS bi trebalo riješiti ovaj problem brzo i jednostavno i osigurati djeci da uče na svom maternjem jeziku - kategoričan je Salkić.