BIH

Šta se krije iza havarije sistema na UKCS-u

Izgubljeni elektronski podaci o poslovanju

A. NUHANOVIĆ

17.12.2015

Vijest o padu informacionog sistema na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS), koju je objavio naš list, prema svemu sudeći, samo je vrh ledenog brijega afera koje potresaju najveću zdravstvenu instituciju u našoj zemlji.

Naime, iako je u početku negiran tzv. pad sistema, jučer su iz nove Uprave UKCS-a potvrdili da je, ipak, bilo "stanovitih problema", odnosno da su izgubljeni podaci o poslovanju još od 8. marta ove godine, a sistem je profunkcionirao tek u drugoj polovici septembra!

Uočen zastoj

- Prema informaciji Tehničke discipline, 4. septembra ove godine uočena je indikacija greške na jednom od diskova SAP sistema. Disk je isti dan zamijenjen i nastavljen je rad, da bi tri dana poslije, 7. septembra, korisnici SAP sistema ponovo prijavili zastoj u radu, a o čemu je informirana ugovorna firma. Nakon više neuspjelih pokušaja, 22. septembra konstatirano je da su elektronski podaci izgubljeni od 8. marta ove godine - navode iz pres-službe UKCS-a na naš upit.

S tim u vezi, iz UKCS-a ističu da je pokrenuta procedura utvrđivanja odgovornosti za izgubljene podatke. Podsjećamo, "Avaz" je pošle sedmice objavio da su revizori bili šokirani kada su uočili da nema finansijskih podataka ni u rezervnoj memoriji računara, zbog čega su odbili uraditi reviziju, naročito jer je od njih sada već bivši menadžment tražio da unaprijed potpišu da će revizija pokazati pozitivno poslovanje.

4

Lagumdžija, Aganović, Mesihović i Kačapor: Kontrola nad UKCS-om

Prema nezvaničnim informacijama, informaciona havarija na Kliničkom centru nije bila ni izbliza neozbiljna, posebno ako se uzme u obzir da je riječ o instituciji koja bilježi milionske dubioze, a ukupan dug već sad iznosi blizu 70 miliona maraka.

Uposlenici s kojima smo razgovarali otkrili su nam da su, nakon gubitka podataka, iz Uprave od njih tražili da im usmeno prenose informacije o radnim satima, dežurama, pa čak su i primanja isplaćivana paušalno jer nije bilo podataka o uposlenicima!   

Međutim, iz UKCS-a jučer tvrde da "padom SAP sistema nije dovedeno u pitanje izdavanje računa i poslovanje". Ističu da je sistem održavala firma iz Zagreba "Snt", s kojom je ugovor zaključio bivši generalni direktor, SDP-ov kadar Damir Aganović.

Bliske veze

Njega je, kao što je poznato, naslijedio, također, kadar Zlatka Lagumdžije, bivši direktor Rusmir Mesihović, koji je, potom, kako saznajemo, dodijelio posao održavanja SAP sistema firmi iz Beograda. Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, UKCS je još u junu 2015. godine dodijelio ugovor o licencama i održavanju kompletnog informacionog sistema na Kliničkom centru kompaniji "SAP West Balkans", sa sjedištem u glavnom gradu Srbije, vrijedan nešto manje od 500.000 maraka.

ugovor-1

Prema tvrdnjama dobro upućenih, iza instaliranja cjelokupnog informacionog sistema koji obuhvata finansijske podatke, ali i lične informacije uposlenika, najvjerovatnije, stoji klika oko Lagumdžije, čiji su kadrovi upravljali UKCS-om posljednjih godina. U tom smislu, važna je uloga i Lagumdžijinog asistenta s Ekonomskog fakulteta Kemala Kačapora, koji je od 2011. godine, pod okriljem Federalnog ministarstva zdravstva i međunarodnog programa, angažiran kao "lider projekta za strateški razvoj informacionog sistema za zdravstvo".

Unos iz pismene dokumentacije

Iako iz Uprave Kliničkog centra tvrde da su podaci "zaštićeni od zloupotrebe", postavlja se pitanje kome je bilo u interesu da dio elektronskih podataka o poslovanju bude uklonjen. Kako će se onda provesti eventualna istraga, ukoliko do nje bude došlo, zbog milionskih dubioza i sumnji na štetne ugovore, zbog čega najvećoj bolnici u BiH prijeti blokada bankovnih računa?

- SAP sistem je proradio krajem septembra ove godine i počelo se s ponovnim unosom podataka iz pisane dokumentacije. Podaci iz ovog perioda nisu izgubljeni i nalaze se u posjedu UKCS-a - navode iz Uprave.