BIH

KRIŠTO: Za odgodu izbora neophodan politički dogovor oko promjene Ustava FBiH

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva

S. D.

16.12.2015

16:05 Borjana Krišto (HDZ BiH), članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i predsjedavjuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH  u pauzi rada ovog tijela danas u Konjicu kazala je novinarimanakon što je Halid Genjac (SDA)  iznio stav SDA za podršku prijedlogu odgode  loaklnih izbora, da takva odluka zahtijeva promjenu Ustav Federacije  BiH. Ona misli da bi trebalo napraviti jedan obrnuti redoslijed, "napraviti politički konsenzus oko nekih stvari i onda kazati da je to razlog za spajanje, odnosno odgodu lokalnih izbora".

- Znamo kako se i po kojoj proceduri mijenja Ustav FBiH - kazala je Krišto.

Istakla je da se lokalni izbori tiču promjena Ustava i za Grad Mostar, pa i za neka druga rješenja. Također, navela je i implementaciju presude Suda u Strazburu nu predmetu "Sejdić-Finci".

- Hoću reći, da bi mi bili za odgodu lokalnih izbora ako bi imali pravno utemeljenje za to, a to po meni podrazumijeva postizanje političkog konsenzusa oko ovih stvari. A, to je promjena Ustava FBiH i rješenja za Grad Mostar . Zbog toga bi zapravo i trebali odgoditi izbore kako bi onda bili duže u promjeni procedure izbornog zakonodavstva i kako bi sve te stvari mogli završiti Ukoliko ne bi, sama po sebi odluka u ovom trenutku da kažemo odgađamo ili prolongiramo lokalne izbore do 2018., a da ništa drugo nismo uradili nego samo na tehničkoj razini, mislim da bi bila neozbiljna od bilo kojih političkih predstavnika i Interresorne radne skupine - smatra Krišto.

Kada je u pitanju Grad  Mostar, Krišto ističe da "da više nije vrijeme za Grad Mostar tražiti, bilo na koji način, privremena rješenja".

- To nas je i dovelo danas da smo tu gdje jesmo i da teško možemo, upravo iz tih razloga, nametanja tih odluka i Statuta Grada Mostara, da smo u ovakvoj poziciji. Naravno, svaka politička stranka i predstavnici određenih naroda imaju pravo na svoje stajalište i imaju svoje stavove - kazala je Krišto.

Dodala je da se HDZ BiH zalaže da, ako su rješenja koja se predlažu za Grad Mostar prihvatljiva za grad Mostar, onda ona moraju biti prihvatljiva i za druge gradove u Federaciji BiH.

- Mi predlažemo da je to jedinstven grad i da tražimo u okviru toga rješenja. Prihvaćamo i druge princip i u svakom slučaju, uz rješenja za grad Mostar moramo tražiti rješenja i za grad Travnik, najmanje. Moramo tražiti i rješenja za Evropsku presudu Suda u Strazburu i mnoge druge koje su nam sada kao otvorena pitanja kad je u pitanju Izborni zakona - zaključila je Krišto.

Govoreći o izbornom cenzusu, Krišto je kazala da HDZ o tom pitanju nema neki poseban stav.

. Osobno je promišljanje da, recimo na lokalnoj razini ostavimo ovaj prag. Mislim da bi to bilo jedno optimalno rješenje kad su u pitanju lokalni izbori. Kad su u pitanju opći izbori, odnosno od razine kantona, Federacije i razine države, možda bi trebalo razmišljati o tome da se podigne, a koliko će to biti, to će biti stvar kompromisa i dogovora svih - kazala je Krišto, dodajući da će dati podršku i eventualno većinskom prijedlogu za ostanak na snazi sadašnje odredbe o ostanku na snazi tri posto cenzusa.

Po njenim riječima, pitanje otvorenih ili zatvorenih lista je, prije svega, političko pitanje.

- Dok nemamo riješenu presudu, izbor članova Predsjedništva, izbor izaslanika za Dom naroda, mi možda teško s političkog aspekta možemo govoriti o tome da liste potpuno zatvorimo. Zatvorene liste bi opet imale određenu vrstu prednosti. One bi rješavale mnoga otvorena pitanja kad ih danas gledamo s aspekta Izbornog zakona, od problema biračkih odbora do brže uspsotave vlasti– rekla je Krišto.

15:35 Lazar Prodanović, član parlamentarne Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavastva i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je u pauzi današnje sjednice Grupe u Konjicu da je SNSD protiv odgađanja lokalnih izbora.

- Nama odgovara održavanje lokalnih izbora naredne godine i u smislu izbornog rezultata, a inače smatramo da u BiH treba stvoriti ambijent u kojem bi se  razgovaralo o mogućnosti spajanja opštih i loaklnih izbora , da nemamo svake dvije godine izbornu i predizbornu godinu , i u skladu s tim doći do rješenja koja bi bila prihvatljiva  poštujući moguće izmjene nekih drugih zakona, te Ustava FBiH. Jer promjene Izbornog zakona, u smislu spajanja lokalnih izbora s 2016. na 2018. godinu je direktno u suprotnosti s Ustavom FBiH i u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji RS-a - kazao je Prodanović.

On je rekao i da SNSD podržava aktuelnu odredbu da mandat pripada pojedincu , a ne stranci, te je kazao da se SNSD zalaže za podizanje izbornog cenzusa sa sadašnjih tri na pet posto. Prodanović smatra da nema mjesta strahovanjima da bi u tom slučaju došlo do marginalizacije predstavnika manjih političkih partija prvenstveno u RS-u.

- Jer one se mogu udruživati u koalicije kakav smo primjer imali na prošlim opštim izborima u RS-u. Istovremeno, kada su u pitanju lokalne skupštine moguće je takvo nešto i obrnuto, dakle političke partije iz Banje Luke koje bi se kandidirale za određene nivoe vlasti u FBiH. Dakle, povećanje cenzusa bi bitno stabilizovalo lokalne skupštine, a na neki način to bi utjecalo na strukturu kantonalnih skupština i neznatno na entitetske parlamente. Povećanje cenzusa ne bi ujecalo na strukturu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, jer da bi neko ušao u taj dom, mora imati najmanje 17 posto osvojenih glasova u toj izbornoj jedinici, tako da ovo teoretski ni u kojem slučaju ne utječe na državni nivo - kazao je Prodanović.

Prodanović je kazao i da SNSD podržava eventualno uvođenje zatvorenih izbornih lista, iako smatra da bi prihvatljivije bilo zadržati poluotvorene liste ističući pri tome značaj preferencijalnog glasanja unutar poslaničkih lista.

14:20  Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva na današnjoj sjendici u Konjicu, nije postigla saglasnost o odgodi lokalnih izbora u BiH planiranih za narednu godinu. Iako je kako saznajemo među političkim strankama postoji veliko raspoloženje za odgodu i spajanje lokalnih izbora s onima općima planiranima za 2018. godinu , dosadašnja rasprava rezultirala je zaključcima da su prekratki rokovi da bi se stvorili zakonski preduslovi za odgađanje izbora.

Kako je novinarima kazao Halid Genjac, član Interresorne grupe i delegat SDA u Domu naroda Parlamenta BiH, neophodne su izmjene Ustava FBiH , te dva zakona u Republici Srpskoj, da bi izbori mogli biti odgođeni, a u ovom trenutku teško je reći da li bi se ovi preduslovi mogli ispuniti..  

- Pitanje spajanja izbora bilo je tema od jutros ali  predstavnici političkih stranaka koji su prisustvovali sjednici, nisu bili spremni izraziti konačan stav o odgađanju izbora i dogovorili smo da o tome konačno odlučimo nakon Nove godine – kazao je Genjac

Razgovarano je kaže Genjac i o tome da li mandat ubuduće da pripada političkoj stranci ili nosiocu političkog mandata, što je trenutna praksa, odnosno zakonska odredba.

- Bilo je poprilično velike podrške da se mandat definira na način da pripada političkoj stranci, ali zbog upozorenja i procjena da bi to bio korak unazad u nekim demokratskim principima i da je to suprotnu s evropskom tendencijom BiH, dogovorili smo se da o tom pitanju još raspravljamo na način da mandat ostane u vlasništvu nosioca, ali da se riješi pitanje špekulativnih radnji i manipulacija s mandatom u smislu da se spriječi kupovina glasova, da se to sankcionira na odgovarajući način jer postojećim rješenjima politička stranka na čijoj je listi izabran neki nosioc mandata nema nikakve mogućnosti da spriječi sve ono što smo viđali do sada, da se iznevjerava i politika stranke i povjerenje birača koji su izabrali određenog kandidata,. Podsjetit ću vas samo na aferu „papak“, e takve stvari želimo spriječiti – kazao je Genjac.

Otvoreno je i pitanje struktuiranja biračkih odbora, gdje je kako je kazao Genjac najveći problem  koji je usko vezan i s preferencijalnim načinom glasanja.

- Postoji velika spremnost i idemo ka rješenju da se birački odbori sastave na način koji bi omogućio da uslovno kažem veliki politički subjekti po broju osvojenih mandata da s emeđusobno kontrolišu, s jedne strane u biračkom odboru, njihovi predstavnici , a s druge strane da se izbjegnu špekulativne radnje oko fiktivnog prijavljivanja nezavisnih kandidata za izbore da bi se na taj način dobilo mjesto u biračkom odboru, a zatim trgovina s tim biračkim odbborom, to moramo svakko isključiti i idemo ka tome – kazao je Genjac.

U nastavku današnje sjednice Grupa će razgovarati o cenzusu i otvorenim i zatvorenim listama. Kako je kazao Genjac, SDA neće dati podršku podizanju cenzusa na pet posto, tako da ovaj prijedlog vjerovatno neće proći, dok se SDA zalaže za zatvorene izborne liste, čime bi se, kaže Genjac, osiguralo veće učešće i ravnopravnost žena u vlasti.

13:10 U Konjicu  zasjeda parlamentarna Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH, a danas bi  članovi ovog tijela trebali glasati o prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima su raspravljali proteklih mjeseci.

Na sjednici koja je počela u 10 sati među najkrupnijim prijedlozima izmjena nalazi se onaj o spajanju lokalnih i općih izbora. Istovremeno, odlučivat će se o tome hoće li lokalni izbori planirani u BiH za narednu godinu biti odgođeni i pomjereni do 2018. godine.

Pred članovima ovog tijela nalazi se i prijedlog o podizanju izbornog praga ili cenzusa sa sadašnjih tri na pet posto, a među prijedlozima koji izazivaju dosta pažnje su i oni o tome da mandati ubuduće pripadaju strankama, a ne pojedincima.

Od velike važnosti je i to kakvi će prijedlozi biti usvojeni u vezi sa sastavom biračkih odbora koji su do sada ocijenjeni „najslabijom karikom“ izbornog procesa u BiH, kao i izmjene koje se odnose na otvorene i zatvorene liste te broj žena na njima.

Predsjedništvo SDA sinoć je iznijelo stav da podržava odluku o odgodi izbora. No, što se tiče podizanja cenzusa, saznajemo da su iz ove stranke protiv toga, prvenstveno zbog situacije u RS-u , odnosno činjenice da kada bi cenzus bio podignut s tri na pet posto, zbog manjeg broja bošnjačkog stanovništva u RS-u, stranke s bošnjačkim predznakom u manjem bh. entitetu, ne bi ni ušle u vlast.

Inače, odluke koje ova grupa donese nisu obavezujuće za Parlament BiH, ali će način glasanja o ključnim izmjenama Izbornog zakona biti jasan pokazatelj kako će o njima glasati najviše zakonodavno tijelo u državi, koje će o tome donijeti konačan stav.

Interresorna radna grupa sutra će razmatrati i izmjene Zakona o finansiranju političkih partija, odnosno implementiranje preporuke Grupe zemalja Vijeća Europe protiv korupcije (GRECO) u ovaj zakon.