NOGOMET

ERVIN ZUKANOVIĆ: Reprezentacija mora promijeniti mentalitet

Nakon još jedne odlične utakmice za Sampdoriju

Autor:M. TANOVIĆ

16.12.2015

U Italiji odmora nema. Iako su noć prije na gostovanju na Olimpiku iščupali bod iz utakmice protiv Lacija, fudbaleri Sampdorije jučerašnji dan proveli su trenirajući.

S njima, naravno, i junak utakmice Ervin Zukanović, čiji je treći gol u sezoni, postignut u sudijskoj nadoknadi, Đenovljanima donio remi od 1:1.

- Kakav odmor. Nema ovdje odmora. Cijeli dan se trenira, jer već u četvrtak imamo novu važnu utakmicu - počeo je Zukanović razgovor za "Dnevni avaz".

Teško se izvući

Situacija u kojoj je Sampdorija nalaže maksimalnu ozbiljnost. Tim iz Đenove, od kojeg se svake sezone očekuje borba za mjesto u Evropi, stoji dosta loše, malo iznad zone ispadanja.

- Kao kolektivu nam ne ide dobro. Upali smo u krizu, iz koje se teško izvući. Ranije smo radili s Valterom Zengom (Walter), a sada nam je došao Vinčenco Montela (Vincenzo Montella), koji ima potpuno drugačije viđenje igre. Sve radimo drugačije nego ranije. Nije da imamo loš tim. Ovdje je 7-8 reprezentativaca, ali jednostavno smo u nekim utakmicama izgubili samopouzdanje koje je teško vratiti - kaže naš reprezentativac.   

No, kada je riječ o njemu, sve je odlično. Otkako je došao u Sampdoriju, odigrao je 12 utakmica i postigao tri gola.

- Zaista nemam primjedbi. Zdrav sam i radim svakodnevno kako bih što više napredovao. U Sampdoriji nikome nije zagarantirano mjesto, ali dobre igre me drže na terenu.

Svaki gol koji postignem me raduje, ali ovaj preksinoć je imao veliki značaj, jer smo ga izborili karakterom i borbenošću, a to je ono što nam je nedostajalo u posljednje vrijeme. Bilo je mnogo nervoze i pritiska, ali valjda ćemo sada malo psihički živnuti i početi pobjeđivati - kaže Zukanović.

Premalo truda

Poraz od Irske u baražu za Euro je, kako sam kaže, ostavio dubok trag, ali Ervin se nada da ćemo iz njega izvući pouke.

- I dalje mislim o tome. Šteta, velika šteta. Ne pruža ti se svaki dan prilika da igraš takve utakmice i boriš se za Euro. Smatram da je naš najveći problem što previše pričamo, a premalo se trudimo. Uvijek nekako govorimo da smo spremni, da ćemo se boriti..., a na terenu bude druga slika. Moramo konačno izvući pouku, jer u Irskoj nije bio prvi put da nam se to dešava. Promijeniti mentalitet, više zapinjati i raditi, te u nove kvalifikacije od prve utakmice ići jako i agresivno - kaže Zukanović.

O Džeki i Pjaniću: U Italiji je ogroman pritisak

Zukanović s velikom pažnjom prati nastupe ostalih naših reprezentativaca u Italiji i misli da Edinu Džeki i Miralemu Pjaniću nije nimalo lako u Romi.

- Moj opći zaključak je da u Italiji vlada prevelik pritisak na fudbalere. Možeš ti nekoliko mjeseci igrati odlično, ali jedna loša utakmica dovoljna je da sve krene po zlu. To nisam vidio nigdje drugo osim ovdje. A u Rimu je, vjerovatno, najgore. Nema sumnje, teško im je - kaže Zukanović.