BIH

OTKRIVAMO Australska firma želi tražiti naftu u BiH

Pismo namjere stiglo na adresu Vlade Federacije

Autor:M. AŠČIĆ

16.12.2015

Australska naftna kompanija „Key Petroleum“ poslala je 11. decembra na adresu Federalnog ministarstva energije i rudarstva FBiH pismo namjere u kojem ih informira da je zainteresirana za pregovore s vlastima FBiH o dodjeli koncesije za istraživanja nafte i plina na području Federacije, saznaje „Dnevni avaz“. Ovu informaciju potvrdio nam je i resorni ministar Nermin Džindić.

Već bili u BiH

Predstavnici ove naftne kompanije sa sjedištem u australskom gradu Pertu već su boravili u oktobru u Sarajevu i Mostaru da bi sagledali situaciju s naftnim nalazištima u Federaciji, a o čemu su izvijestili i Vladu Federacije.

Oni su čelnicima Vlade predstavili i mapu BiH na kojoj je vidljivo na kojim područjima bi tražili naftu, a riječ je o području Mostara, Drvara, Glamoča i Livna. Za početak godine najavili su ponovni dolazak u Sarajevo da bi o svemu što transparentnije informirali Vladu FBiH. U pismu namjere, koje potpisuje izvršni direktor Kejn Maršal (Kane Marshall), navodi se da su s istraživanjima spremni početi već u aprilu 2016. godine.

pismo-1

Pismo namjere "Key Petroleuma“: Firma u usponu

Iz izvora bliskih Vladi saznajemo da su u prvoj fazi istraživanja spremni uložiti i do 100 miliona dolara, a kasnije bi ta ponuda u vezi s istraživanjima mogla iznositi i do pola milijarde dolara. Kako se navodi na internet-stranici ove kompanije, riječ je o firmi u usponu koja ima pravo na istraživanje u velikim područjima zapadne Australije.

Odustajanjem „Shella“ od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na području Federacije, o čemu su krajem septembra službeno izvijestili Vladu Federacije, vlada premijera Fadila Novalića se obavezala da će ubrzo pronaći novog partnera.

Javni poziv

Nedavno je za naš list iz Ministarstva energije najavljeno da će Vlada FBiH raspisati novi poziv za istraživanje nafte i plina u Federaciji. Pismo namjere koje su poslali Australci otvorilo je novu mogućnost, koju će vlasti zasigurno razmotriti.

O partneru odlučuju eksperti i Vlada

Vlada Federacije BiH utvrdila je na posljednjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, koji sad propisuje da Vlada FBiH svojim rješenjem imenuje stručni tim za vođenje pregovora i izradu ugovornog modaliteta, čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije.

Dosadašnje rješenje je propisivalo da će Vlada angažirati pravnu osobu kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovora, vođenju pregovora i izradu ugovornog modaliteta. Nova zakonska rješenja bila su potrebna jer je, nakon ranije raspisanih tendera, utvrđeno da nijedan ponuđač obično ne ispunjava tražene kriterije.