BIH

NAKON HAPŠENJA U BiH Ženu treniranu da ubija za ISIL srbijanski specijalci i BIA vraćaju kući

Izrečena joj mjera protjerivanja iz naše zemlje

Autor:(Am. K.)

16.12.2015

Elma Đušinac (21), koja je u Bosni i Hercegovini uhapšena pod sumnjom da je povezana s terorizmom, do kraja nedelje će biti prebačena u Srbiju u pratnji pripadnika BIA i MUP-a Srbije i članova njene porodice, prenose srbijanski mediji.

Kako prenose mediji  donijeta je odluka da se Elma Đurašinac izruči Srbiji a njen “povratak” nadgledat će pripadnici BIA-e.

Od hapšenja 24. novembra u Kalesiji ova državljanka Srbije zadržana je u Službi za poslove sa strancima BiH i u međuvremenu joj je izrečena mjera protjerivanja, uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina.

Bezbjednjaci će doći po nju sa članovima njene porodice i odovst će je u Srbiju, a vjerovatno će boraviti nekoliko dana u Novom Pazaru.

- Naši inspektori će pokušati da joj predoče u kakve opasne stvari je uvučena zbog udaje za Enesa Mešića, koji je vehabija i povratnik iz Sirije, i objasnit će joj kakve sve grozote je on radio svojim prethodnim ženama. Elma će se vratiti životu u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, gde je i do udaje živjela sa roditeljima. Svakako će biti pod stalnim nadzorom naših bezbjednosnih službi, kazao je izvor blizak istrazu za „Alo“.

Služba za poslove sa strancima BiH je 24. novembra od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela i procesuirala slučaj Elme Đušinac, kojoj je zbog kršenja odredaba Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu izrekla mjeru proterivanja, uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina.

Neposredno prije hapšenja Elma je planirala da sa suprugom ode u Siriju. Iako su pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) istog dana uhapsili i Mešića, on je odmah nakon saslušanja pušten na slobodu. Nalog za hapšenje Elme Đušinac stigao je direktno iz Beograda, jer se ona u Srbiji nalazi na plavoj potjernici Interpola zbog nezakonitih aktivnosti.

Porodica Đušinac nije odobravala Elminu udaju za Mešića, koga je upoznala na Facebook-u. Mešić je odranije poznat bezbjednosnim službama u regionu, a prošle godine je uhapšen sa još 12 osumnjičenih zbog vrbovanja ljudi za rat u Siriji i Avganistanu i organizovanje terorističkih grupa.