REGION

Oteti Srbijanci u Libiji pali u ruke ISIL-a!?

Džihadisti zauzeli grad u kojem su zatočeni već više od mjesec

Autor:(Am. K.)

15.12.2015

Džihadisti su prije tri dana osvojili Libijski grad Sabratu u kojem su oteti i zatočeni Srbijanci Slađana Stanković i Jovica Stepić, od tada se o njima ništa ne zna.

Prema izvještajima stranih medija iz Sabrate u ovom gradu od subote ne postoje ni jedne druge vojne formacije osim ISIL-a. Također, ne zna se da li su otmičari sa sobom poveli Slađanu i Jovicu ili su ih jednostavno prepustili džihadistima.

- Od prije nekoliko dana stvari tamo stoje još gore, pošto su džihadisti u potpunosti preuzeli komandu nad gradom. Sabrata je za njih veoma važna tačka zbog antičkog rimskog grada koji žele da unište. Od tada je izgubljen  svaki kontakt sa otmičarima i ne zna se  šta je sa službenicima srbijenske ambasade koji su zatočeni u tom gradu – kazao je za srbijanske medije sagovornik blizak istrazi.

jovica-i-sladjana

Jovica Stepić i Slađana Stanković

I suprug Slađane Stanković, Aleksandar već duže vrijeme ne zna šta se dešava sa njegovom suprugom.

- Od novembra, kada je Slađana oteta zajedno sa vozačem Jovicom Stepićem, nemam ni jednu konkretnu informaciju. Ova agonija traje više od mjesec i bojim se da niko ne zna šta će biti sa Slađanom i Jovicom –kazao je Slađanin suprug.

O otetim Srbima posljednji put se oglasio prije dvije sedmice generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović koji je tom prilikom rekao da se nada da će se sve riješiti na najbolji način.

- Nije bilo nivoa bezbjednosne strukture sa kojom nismo razgovarali, a od njih smo dobili uvjeravanja da će se ovo brzo okončati na najbolji mogući način. Dobili smo uvjeravanja da su oteti u dobrom stanju, više od toga nismo ni željeli da tražimo jer bi možda svaka dalja zalaženja mogla da budu problem, rekao je tada Odalović.