BIH

OTKRIVAMO Palislamović dobio 202.000 KM odštete

Država će platiti oslobođenome optužbi za terorizam

Autor:M. AŠČIĆ

11.12.2015

Sud BiH donio je rješenje kojim se Naseru Palislamoviću, nekada optuženom za krivično djelo terorizma, a kojeg je prošle godine drugostepeno vijeće Apelacionog odjela ovog suda pravosnažno oslobodilo svih optužbi, isplaćuje 202.000 KM zbog protupravnog lišenja slobode, nezvanično saznaje naš list iz više izvora.

Bez dokaza

Palislamovića je državni tužilac Dubravko Čampara teretio zajedno s Harisom Čauševićem Oksom za napad na Policijsku stanicu u Bugojnu. No, Sud nije prihvatio dokaze protiv njega, pa je Palislamović tužio državu koja ga je skoro četiri godine držala u pritvoru.

On je prije nekoliko mjeseci pokrenuo tužbu posredstvom advokata Kerima Čelika zbog protupravnog pritvora u kojem je u samici proveo skoro četiri godine. Riječ je o parničnom postupku koji je, kako saznajemo, okončan prije nekoliko dana, a u ovom proces, javnost je bila isključena na zahtjev odbrane. Čelik je rekao za naš list da ne može komentirati ovaj slučaj.

- Rješenje je bilo, to je tačno, ali ja ne znam ništa. Vi znate da je javnost bila isključena iz ovog procesa jer je predmet vrlo osjetljiv – rekao nam je Čelik.

I državni pravobranilac Mlađan Mandić, koji je zastupao državu u ovom predmetu, nije ni demantirao ni potvrdio ovu informaciju, ali nam je kazao da je postupak okončan.

- Ja o tome ne mogu ništa govoriti. Riječ je o parničnom postupku – rekao nam je Mandić.

Palislamović je bio optužen za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu 27. juna 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić. No, prvostepenom presudom je oslobođen, da bi i žalbu Tužilaštva Apelaciono vijeće Suda BiH prošle godine odbacilo kao neosnovanu te tražilo da se Palislamović odmah pusti na slobodu. Palislamovića se zbog optužbi za teroristički napad odrekla i porodica.

Nije odustao

On je u jednom momentu, kako je tada naveo advokat Čelik, odustao od tužbe, ali se na kraju predomislio i ipak tužio državu. Nezvanično saznajemo da je tužbu podnio kako bi ukazao na sve nepravilnosti i torture koje je doživio u ovom procesu, a pogotovo što je većinu pritvora proveo u samici bez prava na bilo kakve posjete.

Šarović i Fazlić dobili stotine hiljada KM

Palislamović nije jedini koji je zatražio i dobio odštetu od države zbog procesa u kojem nije dokazana krivica. Sud BiH odlučio je 2011. godine da bivšem predsjedniku Republike Srpske i članu Predsjedništva BiH Mirku Šaroviću budu isplaćene 102.000 KM na ime odštete za nepravednu presudu kojom je bio kažnjen na godinu zatvora zbog slučaja „Privredna banka“ Sarajevo.

Šarović je, kako su tada pisali mediji, tražio pola miliona KM. Isti je slučaj s Asimom Fazlićem, bivšim zamjenikom direktora Interpola BiH, koji je dobio skoro 200.000 KM odštete jer je lažno optužen da je davao podatke. On je u pritvoru proveo skoro 14 mjeseci.