VIJESTI

UKCS Računi blokirani, finansijski podaci namjerno izgubljeni!?

Bivši menadžment ostavio katastrofalno stanje

Autor:E. MASLO

11.12.2015

 

Zbog duga prema dobavljačima od 29 miliona KM, neki od računa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) su blokirani, nezvanično saznaje „Avaz“. Ovo dodatno pogoršava loše stanje, koje traje već godinama u najvećoj zdravstvenoj instituciji u BiH, a opet bi najveću štetu mogli snositi pacijenti. 

Podsjećamo, prošli mjesec je Vlada FBiH odlučila smijeniti Upravni odbor ove institucije, a prije nekoliko dana prof. dr. Rusmir Mesihović dao je ostavku na mjesto direktora. Za v. d. generalnog direktora izabrana je prof. dr. Enra Suljić.

Sistem van funkcije 

Istovremeno s blokadom računa, koja nije zvanično potvrđena, jučer je na redakciju „Dnevnog avaza“ stigao e-mail koji je potpisala uposlenica finansijske službe UKCS-a, koja je željela ostati anonimna. Ona je iznijela niz teških optužbi tvrdeći da su svi finansijski podaci, a radi se o milionskim iznosima, za osam mjeseci ove godine, od marta do danas, potpuno izgubljeni.

rusmir-mesihovic

Mesihović: Dao ostavku (Foto: Arhiva)

- Od marta 2015. godine kompletan informatički sustav Kliničkog centra Sarajevo, baziran na SAP- softveru, van je funkcije. To je razlog zbog kojeg je nedavno ugledna revizorska kuća „Deloitte“ odbila raditi revizorski izvještaj o poslovanju. Istovremeno, bez ovih podataka nemoguće je napraviti i izvještaj o radu i poslovanju najveće zdravstvene ustanove u BiH jer nema traga kako se i za šta trošilo - napisano je u e-mailu.

Na samom dnu

Dalje se navodi da su revizori bili šokirani što u ovoj ustanovi nema finansijskih podataka ni u rezervnoj memoriji računara te su odbili uraditi reviziju, naročito jer je od njih sada već bivši menadžment tražio da unaprijed potpišu da će revizija pokazati pozitivno poslovanje.

- Iako su u prethodnom periodu u informatizaciju utrošena milionska sredstva, Klinički centar je i na ovaj način doveden do samog dna i u pitanju je njegov opstanak. Da li je devastacija urađena namjerno da bi se sakrila ogromna krađa ili iz neznanja, morali bi utvrditi nadležni organi - stoji na kraju e-maila.

Za naš list kratko su se oglasili iz UKCS-a rekavši da se radi o anonimnoj prijavi u kojoj je izneseno niz neutemeljenih činjenica.

- UKCS nema razloga da krije stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi te ističemo da ćemo se ubrzo obratiti bh. javnosti - kazala je Azra Dedajić, portparol UKCS-a. 

"Deloitte" bez odgovora

Da bismo provjerili navode iz e-maila, obratili smo se revizorskoj kući „Deloitte“. Rekli su nam da se radi o povjerljivim i bitnim informacijama te da im pošaljemo pismeni upit. Do zaključenja ovog broja nije nam stigao odgovor iz ove revizorske kuće.