VIJESTI

Japanska vlada obezbijedila novo grijanje u školi "Jovan Jovanović Zmaj"

Donacija u vrijednosti od 127.496 KM

Autor:P. M.

9.12.2015

Mijazaki Kazumasa, zamjenik šefa Misije Japana u BiH boravio je u trebinjskoj Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ i prisustvovao svečanosti povodom završetka radova na rekonstrukciji sistema centralnog grijanja, za što je Vlada Japana donirala 127.496 KM.

- Srećan sam što smo ovom donacijom pomogi učenicima, jer su oni budućnost ovog grada i ove zemlje - rekao je Kazumasa i dodao da je veoma zahvalan učenicima na priredbi koju su pripremili njima u čast, kao i da će i ubuduće nastaviti da ulažu u sektor obrazovanja.

Prema riječima direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove Darka Jegdića, projekat je podrazumijevao rekonstrukciju postojećeg sistema centralnog grijanja i kotlovnice, kao i ugradnju novih radijatora, čime su stvoreni bolji uslovi za rad učenika i zaposlenih.

donacija-1

Detalj s današnje ceremonije 

- Dotrajalost sistema grijanja godinama je predstavljala veliki problem. Ugovor za projekat grijanja sa ambasadom Japana u BiH potpisan je 2011. godine a već naredne godine izgrađena je kotlovnica, dok je ove 2015. zamijenjeno svih 114 radijatora. Zamjena cijevne mreže planirana je za sljedeću godinu - istakao je Jegdić zahvalivši se Vladi japana na vrijednoj donaciji. 

Jegdić je istakao da iako će grijanje biti znatno poboljšano, problem još nije potpuno riješen, jer su spoljašnji otvori stari i dotrajali, zbog čega ih je neophodno što hitnije mijenjati.

- Veliku zahvalnost dugujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovom kabinetu za donaciju od 50.000 KM koju ćemo utrošiti za zamjenu jednog dijela otvora - rekao je Jegdić i dodao da isto toliko treba da bi svi otvori bili zamijenjen, te da se nada da će škola uspijeti naći i preostali novac, kao i da su aplicirali za projekte energetske efikasnosti.

Ceremoniji primopredaje radova prisustvovali su i predstavnici Grada Trebinja.