VIJESTI

General Sakib Mahmuljin na slobodi!

Napustio zgradu Suda BiH

M. Aš.

9.12.2015

17:35 Prije nekoliko minuta zgradu Suda BiH napustio je general Mahmunjin, no nije davao nikakve izjave za medije.

16:46 Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva BiH da se osumnjičenom generalu Sakibu Mahmuljinu odredi jednomjesečni pritvor. Ovu informaciju potvrdio je advokat bivšeg generala, Fahrudin Ibrišimović.

To znači da će Mahmuljin uskoro biti pušten na slobodu uz odredjene mjere zabrane.

14:11 U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u predmetu protiv penzionisanog generala Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa, a po prijedlogu Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Inače Tužilaštvo Mahmuljina sumnjiči za ratni zločin i komandnu odgovornost nad jedincom "El mudžahidin" na području Vozuće 1995. godine.

Kako je postupajući tužilac Sedin Idrizović kazao, pritvor je zatražio zbog straha od bjekstva i mogućeg utjecaja na svjedoke, no odbrana se protivila određenim mjerama pritvora uz obrazloženje da je Mahmuljin htio pobjeći, pobjegao bi prije 20 godina, a ne sada.  

Osporili su komandnu odgovornost Mahmuljina kazavši da je on osumnjičen za krivično djelo koje nije postojalo u vrijeme izvršenja radnji koje mu se stavljaju na teret, što znači da ovaj zakon na koji se poziva Tužilaštvo BiH uopće ne postoji.

Sudu BiH kratko se obratio i osumnjičeni Mahmuljin. On je kazao da je ovaj predmet već vođen u Hagu protiv generala Rasima Delića i da je on u ovom predmetu također bio osumnjičen, ali da protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

- Ja sam istraživao ovaj predmet i utvrdio da tu nema nikakve moje odgovornosti. Sve se ovo svodi na nešto je neko rekao i na navodne usmene naredbe. Ovdje očigledno da čovjek (tužilac), a da ga ne uvrijedim ne razumije šta je komandovanje i šta rukovođenje - rekao je Mahmuljin.