GLOBUS

RATNA TVRĐAVA KAKVU SVIJET NIJE VIDIO Zaplovio divovski američki razarač vrijedan 4,5 milijardi dolara!

Nazvan prema pokojnom admiralu Elmu Zumwaltu

Autor:(A. Vr.)

9.12.2015

Najmoderniji i najveći razarač u historiji američke mornarice i cijelog svijeta zaplovio je niz rijeku Kennebec u američkoj državi Maine na svom putu u Atlantski okean, piše britanski Telegraph .

USS Zumwalt, nazvan prema pokojnom admiralu Elmu Zumwaltu, je ultra-moderni brod dug 186 metara i težak 15.000 tona, a nakon testiranja trebao bi se pridružiti mornarici SAD-a tokom sljedeće godine. Ovaj brod koštao je paprenih 4.5 milijarde dolara, a u planu su još dva primjerka. Cijela klasa dobit će ime Zumwalt, kako je običaj – po prvom brodu.

Kapetan James Kirk jedva je dočekao da zaplovi svojim futurističkim brodom: “Potpuno smo nabrijani da zaplovimo na Zumwaltu. Ovo je presudni korak za posadu i sve one koji su bili uključeni u dizajniranje, gradnju i opremanje ovog fantastičnog broda.”

Iako je 30 metara duži i 6 metara širi od sadašnje klase američkih razarača (Arleigh Burke) na radarima Zumwalt izgleda kao mala ribarska brodica zahvaljujući modernoj tehnologiji prikrivanja (stealth).

zumwalt-975752s0

Ovaj brod može ploviti brzinom od preko 30 čvorova (56 km/h), a imat će ukupno 140 članova posade, što je više nego upola manje u odnosu na brodove iz prethodne klase.

Naravno, jedan od najimpresivnijih dijelova broda odnosi se na njegovo naoružanje. Zumwalt može kompjutorski navođenim projektilima gađati mete koje su udaljene i do 100 kilometara, a može se opremiti i laserskim oružjem ili elektromagnetskim sistemom za lansiranje projektila.

Ovaj razarač koristit će se za ratovanje na površini mora, borbu protiv neprijateljskih aviona i za pružanje vatrene pomoći prilikom iskrcavanja trupa.

Cijeli razvoj klase koštao je 9.6 milijardi dolara, a originalno je bilo predviđeno da se izgrade 32 broda, no zbog previsokih troškova ta se brojka smanjila na tek tri.

ddg-1000-zumwalt-5

Kelley Campana, koja radi u brodogradilištu koje je napravilo ovaj razarač – Bath Iron Worksu, rekla je za AP da su je prolazili trnci kad je brod uplovio u rijeku.

“Ovo je vrlo uzbudljivo. Ovo je velik dan za biti brodograditelj i Amerikanac. Ovaj brod je prvi u svojoj klasi i nikada nije postojao ni jedan brod koji makar i blizu izgleda kao ovaj. Izgleda kao budućnost” – zaključila je oduševljena radnica brodogradilišta.