GLOBUS

ISIL zauzeo uporište Al Kaide, ubili vođu talibana?!

Novi okršaji terorističkih organzacija

(N. K.)

5.12.2015

Džihadisti Islamske države zauzeli su nekadašnje uporište Al Kaide u Afganistanu na kome se bore sa lokalnim talibanskim grupama.

Osim toga, oni tvrde da su ubili lidera talibana Mulu Mansura, prenose britanski mediji.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije sa treninga džihadista ISIL-a, ali ne u Siriji ili Iraku, već u afganistanskim planinama nadomak granice sa Pakistanom.

Na snimcima se vidi četrdesetak novih boraca ISIL-a u maskirnim uniformama sa maskama preko lica, kako poziraju sa pištoljima i raketnim granatama. 

Talibani su u međuvremenu oslabljeni žestokom unutrašnjom borbom uslijed koje se jedna grupacija odvojila i proglasila lojalnom Islamskoj državi. 

Vjeruje se da su članovi te otpadničke ćelije odgovorni za još nepotvrđenu smrti izabranog lidera talibana Mule Aktar Mansura. 

Njegova smrt, ako se dokaže, nagovještava sukob među vodećim redovima talibana koji, kako se čini, posrću pred rastućom snagom Islamske države u Afganistanu, piše Daily Mail.

ISIL je, kako se navodi, porazila lokalne talibane i počela da regrutuje nove članove iz 25 provincija od 34 afganistanske provincije. 

Afganistanski zvaničnici smatraju da Islamska država ne predstavlja još neposrednu prijetnju kao na Bliskom istoku, ali da bi za par godina to mogli da budu, piše britanski list.