BIZNIS

POLJINE HILLS Sarajevo će dobiti jedno od najljepših naselja!

Počela druga faza gradnje projekta

E. HALIMIĆ

5.12.2015

U Sarajevu je jučer na jednom od najvećih gradilišta u BiH prezentiran početak gradnje druge faze “Poljine Hillsa”, jednog od najznačajnijih poslijeratnih projekata u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Pored naselja sa više od 200 urbanih vila sa svim potrebnim zajedničkim sadržajima, projekt “Poljine Hills” sastoji se i od 10 stambenih zgrada sa više od 250 stambenih jedinica. Tu su i odgovarajući broj garažnih i parking-mjesta, javni i poslovni prostori, šetnice, parkovi i prostori za igru djece i relaksaciju.

Investiciona vrijednost 

Investiciona vrijednost druge faze projekta “Poljine Hills” iznosi više od 70 miliona KM. Završetkom ovog projekta, glavni grad BiH dobit će jedno novo, moderno i zasigurno najljepše naselje. 

Prisutnima se obratio ambasador Saudijske Arabije Hani bin Abdulah Moemina, koji je izrazio zadovoljstvo nastavkom gradnje ovog značajnog projekta te je pružio bezrezervnu podršku ovom i ovakvim projektima u budućnosti.

Vlasnik Grupacije “Al Shiddi” Sulejman Al-Shiddi rekao je da je na ovom mjestu prošle godine položen kamen temeljac, dok je Grupacija počela s radom u BiH prije devet godina. 

- Danas započinjemo gradnju druge faze projekta “Poljine Hills” i ponosni smo na činjenicu da je već prodato skoro 50 posto kapaciteta, što pokazuje da se krećemo u pravom smjeru - rekao je Al-Shiddi. 

Dodao je da u budućnosti očekuje još mnogo projekata u BiH koji će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije te da će kroz te projekte postaviti nove standarde gradnje u BiH.

Samid Sinanović, direktor kompanije “Shad Invest” Sarajevo, rekao je da se radi o projektu kojim će Grupacija “Al Shiddi”, nakon uspješno realiziranih investicija, poput hotela "Bristol" i “Sarajevo City Centra”, još jednom dati svoj doprinos napretku i razvoju BiH i grada Sarajeva.

- Projekt “Poljine Hills” u potpunosti je usaglašen sa planskom i razvojnom dokumentacijom, sastoji od skoro 200 urbanih vila, a investiciona vrijednost projekta prevazilazi iznos od 80 miliona KM. Na projektu su angažirane samo domaće kompanije, stoga je ovo u potpunosti bh. proizvod - naveo je Sinanović. 

Dodao je da je ovim projektom urađena urbanizacija do jučer neuređenog područja, površine od više od 180.000 kvadratnih metara, proširena je infrastrukturna mreža Sarajeva (vodosnadbijevanje, kanalizacija, elektroenergetska, telekomunikaciona, plinska i saobraćajna mreža), koja ne obuhvata samo objekte unutar projekta “Poljine Hills” nego i okolna naselja. 
 
Društvena odgovornost

- Poboljšana je postojeća infrastruktura okolnih naselja, inicirane su mnoge aktivnosti koje “Shad Invest” i “Al Shiddi Group” realiziraju zajedno s lokalnim i kantonalnim vlastima. Naše projekte uvijek prati i segment društvene odgovornosti, što je, u slučaju projekta “Poljine Hills”, iskazano kroz naše ulaganje u sportske, obrazovne i kulturne ustanove općine Vogošća i Sarajeva, kao i kroz ispomoć u zbrinjavanju socijalno ugroženih sugrađana - naglasio je Sinanović.

Počasni gosti na događaju bili su predstavnici “Beutat” grupacije iz Saudijske Arabije, koja je investitor druge faze projekta “Poljine Hils”. 

U brojkama

  • Više od 20 kompanija direktno je angažirano na samom gradilištu  
  • Indirektno je zaposleno skoro 70 kompanija i 3.000 ljudi
  • Prikupljeno je više od 1.000 različitih dozvola
  • Izgrađeno je 7 kilometara pristupnih i cesta unutar naselja
  • Izgrađena je mreža drenažnih cijevi, u dužini od skoro 2 kilometra
  • Stabilizirano je skoro 180.000 kvadratnih metara terena
  • 20 kilometara mreže za vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda 
  • Gradnja više od 40 individualnih objekata je u toku
  • Projekt je dobio najviše certifikat energetske vrijednosti A+