VIJESTI

SUTRA U DOBOJU Totalna evakuacija stanovništva zbog ukanjanja avio-bombe

Složena operacija iz rijeke Bosne

H. ČALIĆ

5.12.2015

Avio-bomba tipa M-43 teška 122 kilograma iz II Svjetskog rata, koja je locirana u septembru ove godine, na lijevoj obali rijeke Bosne u Doboju, u blizini starog željezničkog mosta, sutra (nedjelja) će biti izvađena i odvezena na lokaciju Ostravica na planini Ozren, gdje će biti bezbjedno uništena.

micic

Mićić: Ništa se ne prepušta slučaju

U tom smislu, Civilna zaštita RS i  Odjeljenju CZ grada Doboja, preduzeli su sve neophodne zakonom predviđene bezbjedonosne mjere, kako bi se ovo opasno ubojito eksplozivno sredstvo uklonilo, a okruženje učinilo bezbjednim.

ristic

Ristić: Dan bez ribarenja

- Ništa ne prepuštamo slučaju. U složenu operaciju osim civilne zaštite uključen je CJB, vatrogasci, sanitet, pirotehničari. Do mjesta opasne avio-bombe smo nasuli put kako bi do nje mogla doći specijalna dizalica. U prečniku od 300 metara ćemo izvršiti totalnu evakuaciju stanovništva iz kuća  stanova i privrednih subjekata. U prečniku od 600 metara u vremenu od 10 do 11,30 minuta bit će zabranjeno kretanje, a na magistralnim pravcima M-17 Sarajevo-Bosanski Brod i Doboj-Tuzla u okolini Doboja bit će obustavljen - kaže načelnik Odjeljenja CZ Doboj Slobodan Mićić.

 

ilic
Ilić: Preživjeli smo gore, preživjet ćemo i ovo

Uništenje avio-bombe se predviđa za nedjelju od 13,30-14 sati. Ovo je druga avio-bomba pronađena skoro na istom mjestu u rijeci Bosni i uništena 2004. godine

- Imam 78 godina, u životu sam svašta prodeverala, proći će i ovo. Zaključat ću u nedjelju kuću i idem djeci u stan u Doboj, dok bomba ne "pukne" - kaže starica Milojka Ilić, čija je kuće od pronađene avio-bombe udaljena kojih 150 metara. Neće biti ni ribarenja u Bosni i Spreči - dodaje ribar Đorđe Ristić.