REGION

Policije Slovenije, Srbije, Makedonije i Grčke za jaču kontrolu izbjegličkog vala

Iz sigurnosnih razloga

Fena

4.12.2015

Predstavnici policija Slovenije, Srbije, Makedonije i Grčke razgovarali su u petak na Brdu kod Kranja o suradnji u ovladavanju migracijskog vala i jačoj kontroli te registraciji izbjeglica pri ulasku u te države, zauzevši se za jaču kontrolu granica kroz koje prolaze migranti.

Direktor slovenske policije Marijan Fank izjavio je nakon sastanka da zadnjih dana dolazi do pada dnevnog priljeva migranata na balkanskoj ruti, što je posljedica promjene vremenskih prilika i mjera koje provodi Makedonija na svojoj granici s Grčkom, ali da sadašnje stanje nije jamstvo za dugoročno zaustavljanje velikog migrantskog vala prema Europi.

Predstavnici policija svih četiriju država zauzeli su se za to da se zbog sigurnosnih razloga poboljša način identifikacije migranata. Jedan od prijedloga koji je na sastanku iznesen jest i uvođenje jedinstvenog dokumenta za identifikaciju koji bi migranta pratio od ulaska u EU pa sve do njegova krajnjeg odredišta.

 Slovenija se obvezala da će  za tu zamisao pokušati dobiti veću potporu članica EU-a, a pri provedbi ideje morala bi sudjelovati i agencija za vanjske granice Frontex.

 Govorilo se i o problematici spajanja razdvojenih izbjegličkih obitelji te naporima Grčke da, uz asistenciju Frontexa, pojača kontrolu migracijskih prijelaza na njene otoke u Egejskom moru te o zajedničkim aktivnostima koje Grčka namjerava uspostaviti s Makedonijom na zajendičkoj granici radi boljeg nadzora migracijskih trendova.

 Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) upućen je poziv da se više uključi u sadašnju migrantsku krizu u vezi problema povratka migranata koji nemaju pravo ulaska u EU u njihove matične države, pri čemu bi morala pripremiti i regionalni program dobrovoljnog povratka za takve migrante.

 Hrvatska nije sudjelovala na današnjem sastanku, a ravnatelj slovenske policije Marijan Fank kazao je da će o zaključcima izvijestiti svoga hrvatskog kolegu.