VIJESTI

ŠOKANTNO Vojska se mrzne u kasarnama!

OSBiH nemaju ogrjev zbog opstrukcija pojedinaca

S. DEGIRMENDŽIĆ

4.12.2015

U nekoliko kasarni Oružanih snaga u BiH danima nema grijanja, vojnici i drugi uposlenici OSBiH se smrzavaju, zbog čega neki već obolijevaju, saznaje „Dnevni avaz“. Grijanja, odnosno ogrjeva nema jer nadležni u Ministarstvu odbrane, prvenstveno sektor logistike, nisu pravovremeno raspisali tendere, odnosno oglase za javnu nabavku neophodnih energenata. Ovo šokantno saznanje za državu koja želi kucati na vrata NATO saveza uznemirilo je i aktuelni državni vrh. Naime, i Predsjedništvo BiH na sjednici u srijedu izrazilo je zabrinutost zbog niskog stepena realizacije odobrenih budžetskih sredstava i Plana nabavke za 2015. godinu. 

Pale grijalice 

Istražujući slučaj, saznali smo da su mnogi tenderi raspisani tek u septembru, što je itekako zakašnjela reakcija, budući da je poznato da je neophodno provesti proceduru u slučaju javnih nabavki, koja u našoj zemlji zna trajati i po nekoliko mjeseci. Za sada se u kasarnama koje nisu dobile ogrjev, saznajemo, pokušavaju grijati pomoću električnih grijalica, koje su nedostatne snage da ugriju i kancelarije, a kamoli druge velike prostorije, karakteristične za ove objekte. 

Među objektima OSBiH koji nemaju energenata u ovim hladnim decembarskim danima je i Centar za osnovnu obuku u Pazariću, gdje peti dan nema nikakvog grijanja. Stotinjak uposlenih radi u kaputima, a saznajemo da je jedina sreća u nesreći koja ih je snašla to što se posljednja dva dana s njima ne smrzava i 136 polaznika obuke, koji su u srijedu potpisali profesionalne ugovore te napustili Centar. 

pendes-marina1mk

Pendeš: Riješiti problem nabavki  

Ovaj problem s kojim se susreću pripadnici OSBiH samo je jedan od brojnih uzrokovanih nečijim nemarom i neradom, jer se nepravovremeno i na nepravilan način troši budžetski novac osiguran za ove namjene. Što je još gore, pri tome, osim što nanosi direktnu štetu vojnicima i drugim uposlenicima, takav odnos ugrožava funkcioniranje odbrambenog sistema i sposobnost OSBiH za izvršavanje zadataka i misija definiranih Zakonom o odbrani, što je konstatiralo i Predsjedništvo BiH. 

Slijede smjene 

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ da postoje problemi u implementaciji budžetskih sredstava za ovu godinu te da u nekim kasarnama nema grijanja. 

S obzirom na to da je Predsjedništvo BiH dalo rok MOBiH da do 31. januara dostavi izvještaj o poduzetim aktivnostima i njihovim rezultatima, a u roku od 90 dana analizu uzroka ovog problema i prijedlog sistematskih mjera koje će ovaj problem u potpunosti eliminirati, Pendeš kaže da je spremna ispoštovati ovaj zaključak. Za početak ide izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u MO, pogotovo u vezi s logistikom. 

predsjednistvo-bih

Predsjedništvo BiH jučer razgovaralo s generalima OSBiH

- Morat će doći do zamjene određenog broja ljudi, koji deset godina rade ovaj posao, a ponavljaju se isti problemi. Spremna sam odgovoriti zahtjevima iz Predsjedništva i nadam se da ćemo već do 31. januara imati puno bolje stanje - kaže ministrica Pendeš.

Nema ni brašna u vojnim kuhinjama?

Na nedostatak energenata te osnovnih materijalno-tehničkih sredstava, ali i nekih osnovnih prehrambenih namirnica, pa čak i brašna, u nekim kasarnama često upozorava i Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik. On redovno nadležne državne organe izvještava da su zbog toga vojnicima ugrožena osnovna ljudska prava. 

Metar drva plaćali 156 KM!

Ministrica Pendeš potcrtava da postoje "objektivni i subjektivni problemi u MO zbog kojih kasne određene nabavke". Navela je i šokantan primjer cijene kubnog metra drva koju očigledno za svoj ili nečiji interes našim novcem plaćaju određene osobe iz MO koje nije htjela imenovati. 

- Već dugi niz godina bezuspješno se borim protiv osoba koje za MOBiH kupuju drva za 156 KM po kubiku. Primjerice, ove godine smo tražili ponude od javnih gospodarskih društava i dali smo ponudu koja bi trebala biti adekvatna i onda nam je pao tender zbog određenog broja ponuda - ističe Pendeš.