VIJESTI

Višković: Referendum u RS-u o 9. januaru u martu

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata

Fena

4.12.2015

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Višković najavio je danas da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a biti predložena odluka o referendumu u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, te očekuje da bi se izjašnjavanje građana moglo provesti u martu.

Referendum o 9. januaru nedavno su u zajedničkoj izjavi dogovorili srpski zvaničnici i političari, odbijajući odluku Ustavnog suda BiH kojom je član Zakona o praznicima RS-a koji se odnosi na taj datum proglašen neustavnim.

- Na osnovu te izjave, mi smo u Narodnoj skupštini RS-a pripremili odluku o referedumu, a nismo još usaglasili da li će je podnijeti svi klubovi - naveo je Višković.

Kaže da iako znaju kakav će biti stav većine građana u RS-u o 9. januaru, žele da i zvanično imaju tu odluku.

Svjestan je da će ta skupštinska odluka vjerovatno biti blokirana od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, a nakon što prođe sve procedure, referendum bi bio proveden u martu.

Podsjetio je da u zajedničkoj izjavi političara u RS-u stoji da se u roku od 120 dana treba da izradi zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je, kaže, već u pripremi.

- Sve političke partije iz RS-a dale su svoje eksperte koji će raditi na tom zakonu, a čak se ponudio i HDZ da s nama radi na prijedlogu tog zakona - ustvrdio je Višković.

Smatra da je vrijeme da se u BiH usvoji taj zakon, koji će "eliminisati“ učešće stranaca u tom pravosudnom tijelu.

Višković tvrdi da će se analizirati sve odluke koje je Ustavni sud BiH donio preglasavanjem i proglasiti ih "ništavnim“ te vratiti stari grb i himnu RS-a, koje je taj sud ranije proglasio neustavnim.