VIJESTI

SASTANAK PREDSTAVNIKA BOŠNJAKA U RS: Nastavljen proces diskriminacije

Banja Luka

G. D.

3.12.2015

Danas je u Banjoj Luci održan Koordinacioni sastanak izabranih predstavnika Bošanjaka u ustanovama RS. Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je odbacio sve pritiske na Ustavni sud BiH, dodajući da je presuda o neustavnosti Dana RS korektna i poštena.

- Odluke se ne mogu komentarisati. Smatramo neprihvatljivim komentare i neprihvatanje ove presude od strane političkih partija iz RS. Ustavni sud RS je produžena ruka vlasti u RS. Vlast u RS čini sve da nastavi proces diskriminacije nad Bošnjacima. Tražimo da prestanu korisititi represivne mjere nad Bošnjacima. Opredijeljeni smo za mir i toleranciju, ali nećemo dozvoliti da neko ruši naše dostojanstvo. Pozivamo Vladu RS da uvaži primjedbe koalicije "Domovine" na nacrt budžeta za narednu godinu - rekao je Salkić.

Napadi na Ustavni sud BiH su, dodao je on, neprimjereni. Najava referenduma je, smatra Salkić, način da se pritisne Ustavni sud BiH, što je nedopustivo.

- Upravni odbor PIK-a je rekao da je odluka o referendumu neprovodiva. To je izlazak iz okvira nadležnosti. Naši komentari su u skladu sa stavovima UO PIK-a. Nepoštovanje odluka sudova dovode do velikih problema. Ne možemo se ograditi od neke odluke samo zato što nam se ona ne sviđa. To je više emotivno nego pravno razmišljanje - rekao je potpredsjednik NSRS Senad Bratić.