VIJESTI

Čović održao radni sastanak s delegacijom Ustavnog suda BiH

U Predsjedništvu BiH

Fena

3.12.2015

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je radni sastanak s delegacijom Ustavnog suda BiH.

Sastanku su prisustvovali, pored predsjednika Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana, i dopredsjednici Mato Tadić i Zlatko M. Knežević, te generalna sekretarka Nataša Vuković.

Susret je održan u okviru inicijative Ustavnog suda BiH, koja je upućena institucijama Bosne i Hercegovine koje u okviru svojih ustavnih nadležnosti i obaveza imaju ili mogu imati utjecaj na osiguranje boljih uslova za rad i funkcionisanje Ustavnog suda BiH.

Cilj sastanka i razgovora bilo je iznalaženje efikasnih rješenja za konkretna pitanja, kako bi se ustavna pozicija Ustavnog suda BiH, definisana člankom VI. Ustava i pravilima Suda, u potpunosti ostvarila.

U tome smislu razgovarano je o aktuelnim pitanjima važnim za funkcionisanje Ustavnog suda BiH, te potrebi i mogućnostima Predsjedništva  Bosne i Hercegovine da se, u okviru svojih nadležnosti, uključi i pomogne u rješavanju tih pitanja.

Naročita pažnja posvećena je izvršenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i pitanjima u vezi sa finansijskom i upravno-administrativnom nezavisnosti i samostalnosti Ustavnog suda BiH, te nekim pitanjima sigurnosnog i protokolarnog karaktera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović i delegacija Ustavnog suda usaglasili su se da će rješavanje barem ključnih pitanja i problema o kojima se razgovaralo doprinijeti ostvarenju ustavnosti i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.