REGION

Đukanović: Članstvo u NATO nije inspirirano suprotstavljanje

Premijer Crne Gore na sjednici parlamenta

Fena

3.12.2015

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije inspirirano suprotstavljanjem bilo kome, poručio je danas crnogorski premijer Milo Đukanović istaknuvši da će to članstvo učvrstiti stabilnost Crne Gore, što će dovesti do toga da postanu privlačniji za strane investitore, javlja Tanjug.

 Đukanović je na sjednici parlamenta, posvećenoj pozivu u NATO, koja se održava na Cetinju, rekao je da je proširenje Saveza uvijek poseban čin, naročito kad je u pitanju Crna Gora, jer se poziv upućuje samo jednoj zemlji.

 "Zaista velika čast za Crnu Goru. NATO je ovu odluku donio u trenutku kad se Europa suočava s nizom novih izazova, koji utječu na njenu sigurnost. Članstvo u NATO će imati pozitivan učinak za cjelokupno crnogorsko društva. Učvrstit stabilnost zemlje, a značit će i podstrek za nastavak reformi i daljnji progres u pregovorima s Europskom unijom ", rekao je Đukanović, navodeći da će zemlja postati privlačnija za strane investitore.

 Premijer je rekao da primjer Crne Gore potvrđuje kako vremena krupnih globalnih izazova mogu biti vremena velikih pomaka naprijed.

 "Uspjeh je moguć ako se ustrajno slijede nacionalni državni interesi. Crna Gora je prije nepunu deceniju obnovila neovisnost. Poziv da se pridružimo NATO-u svjedoči da smo odabrali ispravan kurs", ocijenio je Đukanović, prenijeli su crnogorski mediji.

 On je rekao da je i Skupština Crne Gore pokazala da je dostojna uloge hrama demokracije i tolerancije u društvu oprterećenom povijesnim i aktualnim podjelama.

 "Poziv Crnoj Gori je pozitivna vijest i za regiju", rekao je Đukanović, zahvaljujući dužnosnicima regije koji su uputili čestitke našoj zemlji.

 Predsjednik Vlade Crne Gore navodi i da zajedno kao regija mogu biti stabilni i prosperitetni. Odluka NATO-a da pozove Crnu Goru je dokaz politike otvorenih vrata.

 "Uvjeren sam da je ovo poticaj za ostale aspirante, naročito za naše susjede, kojima želimo da se što prije nađu u poziciji u kojoj je danas Crna Gora", poručio je premijer.

 On je rekao da crnogorsko pristupanje NATO savezu nije inspirirano suprotstavljanjem bilo kome, već dobrom naših građana i države, kao i željom da doprinosimo globalnoj sigurnosti.

 "Poziv u NATO je civilizacijska prekretnica za budućnost Crne Gore", ocijenio je Đukanović, navodeći da članstvo neće ugroziti neovisnost Crne Gore i identitet te države.

 Naprotiv, kako smatra, članstvo će ga samo učvrstiti.