REGION

Haos na makedonskoj granici: U sukobu s migrantima upotrijebljen suzavac, čula se i pucnjava

Sukobi na granici

J.K.

2.12.2015

Oko 200 migranata pokušalo je jutros na makedonskoj granici da zaobiđe ogradu, nakon čega su se sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac.

Do nereda je došlo pošto je oko 200 ljudi, kojima je zabranjen ulazak u Makedoniju, hodalo nekoliko kilometara duž novopodignute ograde na granici, tražeći alternativni prolaz.

Makedonska policija je ispalila suzavac kako bi potisnula migrante, a jedan policajac je pucao u vazduh u znak upozorenja, izvestio je Reuters. 

povrijedeni-migranti

Oko 1.500 Pakistanaca, Marokanaca i Iranaca sedmicama se nalazi na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, nakon što su makedonske vlasti ograničile prolaz u sjevernu Europu samo za Sirijce, Iračane i Avganistance koji se smatraju ratnim izbjeglicama. 

Osobe druge nacionalnosti označene su kao ekonomski migranti i rečeno im je da se vrate natrag, što je bio povod za brojne proteste. 

Kako se navodi, policija je upotrijebila suzavac u sprječavanja ilegalnog prelaska granice. I prethodnih dana je bilo sukoba sa policijom, a grupa migranata je čak iz protesta i zašila usta. 

ograda

Po uredbi vlade Makedonije od prije nekoliko dana vojska je postavila 50 kilometara ograde, koja je dobijena od mađarske vlade. 

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas izjavio je da grčka vlada pokušava da ubjedi migrante koji se nalaze na granici da dođu u Atinu i potraže azil u Grčkoj, navodeći da za njih postoji smještaj. 

Muzalas je rekao da se njegova država našla pod "intenzivnim pritiskom nekih država članica Europske unije, koje pogrešno vjeruju da priliv izbjeglica može da bude kontrolisan iz Grčke", prenio je AP. 

Neki od migranata na grčko-makedonskoj granici rekli su grčkim vlastima da su spremni da se vrate u svoje zemlje porijekla, ali pakistanska vlada ne odgovara na zahtjeve za njihov prijem, a Međunarodna organizacija za migracije nema finansijska sredstava da ih vrati u domovinu.