REGION

Đukanović: Poziv u NATO je uspjeh cijele Crne Gore

Nakon današnje odluke u Briselu

Agencije

2.12.2015

Odluka ministri vanjskih poslova članica NATO da se Crnoj Gori uputi poziv za članstvo u Alijansi je historijski dan za našu zemlju. Najznačajniji poslije referenduma 2006. Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije, rekao je premijer Milo Đukanović na koktelu organizovanom u Vili Gorica povodom odluke da Crna Gora dobije poziv za punopravno članstvo u NATO.

"Poziv je rezultat ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva državne politike – punopravnog članstva u NATO i EU. Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora i procesa sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine. Tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir krenuli smo na ovaj put. Danas imamo pravo na ponos što smo za relativno kratko vrijeme zavrijedili povjerenje partnera i dobili poziv za članstvo", rekao je Đukanović.

On je dodao da je zadovoljan što je Alijansa pravilno vrednovala "naše napore".

"Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO za dragocjenu pomoć i podršku svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog kora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh. Želim prije svega da zahvalim predstavnicima političkih partija, nevladinog sektora, medija, biznis i akademske zajednice... Svima koji učestvuju u opštem društvenom dijalogu, i doprinose argumentovanoj raspravi o svim aspektima našeg članstva u NATO. To je pitanje od nacionalnog interesa. Jer, u Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova", rekao je Đukanović.

Kako je kazao poziv Crnoj Gori u NATO je veliki dan i za Zapadni Balkan.

"Vjerujem da će on dati vjetar u jedra reformskim i integracionim procesima u okruženju. Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. I evropske perspektive regiona. Koristim priliku da zahvalim i svim susjednim zemljama na podršci u ovom procesu".

Đukanović je ocijenio da je pozivom Crnoj Gori potvrđen kredibilitet politike otvorenih vrata, i snaga i vizija Alijanse.

"Prvi put nakon šest godina jedna država je pozvana u članstvo. Poziv Crnoj Gori pamtiće se i po presedanu što je odluka po prvi put donijeta na ministarskom nivou, između dva samita. Svjesni smo da je pred nama još jedan dio puta do punopravnog članstva u Alijansi. Ali sam siguran da ćemo ga preći kvalitetno i brzo, kao što smo ispunjavali i dosadašnje obaveze. Time ćemo podstaći i sve države članice da bez zastoja obave proces ratifikacije članstva Crne Gore".

Istakao je i da se poziv ne doživljavamo samo kao priznanje, već i kao snažan impuls za dalji rad na reformama.

"Do članstva, i nakon toga. To objektivno znači i kvalitetniji pristup ispunjavanju obaveza u procesu pregovora za članstvo u EU. Vladavina prava i izgradnja demokratskih, efikasnih institucija su vezivno tkivo procesa integracije u NATO i EU. Uvjeren sam da ćemo odgovornim odnosom prema reformama u pretpristupnim pregovorima daljim jačanjem vladavine prava, kao i podizanjem podrške javnosti članstvu u NATO, obezbijediti mjesto Crnoj Gori u svojstvu posmatrača za stolom Alijanse već na sljedećem samitu u Varšavi. To bi bilo i simboličko priznanje za progres ostvaren tokom prve decenije od obnove naše državnosti. I danas kada slavimo, mi mislimo na sutrašnji dan, na obaveze koje ne mogu da čekaju. To i jeste formula svih naših uspjeha", zaključio je Đukanović.