LIFESTYLE

New York: Na jelovnicima upozorenja na sol

Prvi koraci jednog grada u SAD-u protiv kardiovaskularnih bolesti

Fena

2.12.2015

Newyorški restoranski lanci od utorka na jelovnicima upozoravaju na jela s previsokim udjelom soli oznakama u obliku malene soljenke, čime New York postaje prvi američki grad koji je poduzeo takve korake u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila, uključujući srčane i moždane udare, prenose mediji.

Bilo koje jelo koje sadrži više od 2,3 grama soli, što je preporučeni dnevni unos soli i odgovara jednoj kašičici, bit će obilježeno simbolom soljenke u crnom trokutu.

Mjeru je jednoglasno odobrio odbor za zdravlje grada New Yorka u septembru, a njena primjena obavezna je za lance koji imaju najmanje 15 podružnica širom SAD te za kioske u kinodvoranama i na stadionima.

Ta će mjera otvoriti oči posjetiteljima lanaca koji su smatrani zdravijima.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u New Yorku i odnijele su gotovo 17000 života u 2013., prema podacima gradskog ureda za zdravlje.

Veza između unesene količine soli i povišenog krvnog tlaka odavno je utvrđena, a povišeni pritisak važan je rizični faktor za srčane i moždane udare, podsjeća gradski ured.

Istraživanje iz 2010. pokazalo je da stanovnici New Yorka dnevno unose više od 3,2 grama soli.

Stručnjaci očekuju da će taj prvi korak potaknuti i na druge promjene u ponašanju.

"Stvari neće ići dobrim putem ako jedino smanjite unos soli", kaže Howard Weintraub iz newyorškog centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

"No možda će početi paziti na to koliko jedu, možda će izaći iz podzemne željeznice stanicu prije i hodati, a umjesto da koriste lift popeti se dva sprata i tako izgubiti nešto na tjelesnoj masi".