VIJESTI

STOLTENBERG PORUČIO: Vrata NATO-a ostaju otvorena i za BiH!

Zajedničko saopštenje ministara vanjskih poslova

Redakcija/AA

2.12.2015

Donijeli smo historijsku odluku i ovo je historijski uspjeh Crne Gore. Čestitam stanovnicima i Vladi Crne Gore na svemu što su postigli. Ovaj korak osnažuje sigurnost NATO-a, Crne Gore i Zapadnog Balkana, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćajući se javnosti nakon jutrošnje odluke ministara vanjskih poslova Alijanse da upute poziv Crnoj Gori za članstvo, javlja Anadolu Agency.

Stoltenberg je naglasio kako “vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje koje su na putu približavanja Alijansi”, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i ostale zemlje koje su započele taj proces.

Tokom obraćanja generalnog sekretara NATO-a i ministra vanjskih poslova Crne Gore, naglašeno je da današnja odluka nije kraj puta, te da Crnu Goru očekuje nastavak reformi u oblasti odbrane, kao i unutar cjelokupnog društva.

- Današnja odluka nema ništa sa odnosima sa Rusijom – poručio je Stoltenberg odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će biti potreban sastanak predstavnika NATO-a i Rusije nakon odluke o pozivu Crnoj Gori, s obzirom na to da se Rusija protivila prijemu ove zemlje u NATO.

Stoltenberg je još naglasio kako svaka nacija ima suvereno pravo da donosi odluke o svojoj sudbini.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam zajedno sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić prisustvovao sastanku NAC u ovom istorijskom trenutku za moju zemlju. Ovo je zaista istorijska prekretnica za Crnu Goru nakon što smo obnovili nezavisnost prije devet godina i otpočeli pregovore sa Evropskom unijom prije tri i po godine. Došao je dan kada je Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo, dugo iščekivanu odluku koja ujedno predstavlja i priznanje za sav naš naporan rad u proteklih devet godina od obnavljanja nezavisnosti i pridruživanja Partnerstvu za mir na samitu u Rigi.

Ovo je, vjerujem, i važan dan za Alijansu, kao što je i Generalni sekretar rekao.

Dugujemo zahvalnost svim članicama NATO, Vama gospodine Stoltenberg i Vašem timu, na ogromnoj podršci koju ste nam pružali tokom trajanja ovog procesa.

Ali dozvolite da budem jasan – dobijanje pozivnice na znači i kraj procesa niti kraj sprovođenja reformi. Reforme će biti nastavljenje. Svjesni smo obaveza koje imamo u periodu pristupanja i spremni smo da ih ispunimo. U isto vrijeme, nastavljamo sa reformama na nacionalnom nivou, posebno u oblasti vladavine prava. Nastavićemo da radimo na jačajnju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i podrške javnosti članstvu u NATO.

Vjerujem da upućivanje pozivnice Crnoj Gori predstavlja veliko ohrabrenje za zemlje koje teže da postanu članice Alijanse. To je naročito dobra vijest za Zapadni Balkan, jer će članstvo još jedne zemlje ojačati stabilnost i bezbjednost čitavog regiona.

Želim da se zahvalim našim susjedima što podržavaju naš put ka članstvu u NATO.

Ovo je bez sumnje veliki dan za Crnu Goru. Novi početak. Nastavićemo sa predanim radom na ispunjavanju naših obaveza kao što smo i do sada radili, rekao je Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropkih integracija Crne Gore.

- Posvećenost  NATO-a na stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu utkana u Dejtonskom mirovnom sporazumu prije 20 godina i danas je na snazi, kao i naša puna podrška aspiracijama te zemlje ka članstvu u alijansi. Cijenimo doprinose BiH u operacijama NATO-a i  njeno obavezivanje na regionalni dijalog, saradnju i sigurnost. Pozivamo čelnike zemlje da konstruktivno rade za dobrobit svih građana BiH i da poduzmu političke, ekonomske i vojne reforme neophodne da bi zemlja realizirala svoje evroatlantske aspiracije – navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova država članica NATO-a povodom usvajanja dokumenta “Politika otvorenih vrata”.

Posebno je istaknuta važnost prijavljivanja nepokretne vojne imovine na državu.

- U tom kontekstu, mi ohrabrujemo čelništo Bosne i Hercegovine da nastavi pokazivati političku volju, posebno u provđenju reformi povezanih s tim aspiracijama, i pozdravljamo napredak, uključujući i prijavljivanje nepokretne vojne imovine na državu – navodi se u ministarskom saopćenju sa sastanka u Bruxellesu.

Ministri država članica NATO-a, najavili su, pomno će nadzirati napredak BiH.

- Kako je dogovoreno u Velsu, mi ćemo pomno nadzirati te aktivnosti. Tražimo od čelništva BiH da iskoristi period koji je pred njim da bi ubrzalo napore ka ispunjenju zahtjeva koje su postavili ministri vanjskih poslova na sastanku u Talinnu u aprilu 2010. godine tako da bi se prvi ciklus Akcionog plana o članstvu mogao aktivirati što je ranije moguće i što ostaje naš cilj - saopćili su ministri vanjskih poslova NATO-a.