REGION

RUSIJA CRNOJ GORI: Uđete li u NATO, prekidamo sve projekte!

Riječi predsjednika ruskog Odbora za odbranu i sigurnost

(N. K.)

2.12.2015

Rusija će obustaviti zajedničke projekte s Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO, kaže predsjednik ruskog Odbora za odbranu i sigurnost Viktor Ozerov.

On je rekao da projekti, koji će biti obustavljeni, uključuju one na vojnom planu, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Reuters.

Podsjetimo, Crna Gora je jutros pozvana da se pridruži NATO i postane 29. članica Alijanse, nakon što su se šefovidiplomatija zemalja članica usaglasili o pozivu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sjedištu NATO-a u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, sigurnosti i demokratskih vrijednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom. 

Nakon toga zvanično je crnogorskim ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopćio da je Crna Gora pozvana u NATO. 

- Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vest za ostale zemlje Balkana. Nastavit ćemo s reformama u istom intenzitetom kao do sada - rekao je Lukšić.