REGION

Stoltenberg pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u NATO nazvao historijskom

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza

Fena

2.12.2015

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je historijskom odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji su poslali pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

- Čestitamo Vladi Crne Gore i građanima Crne Gore na naporima i na postignuću. Ovo je veoma dobar dan za Crnu Goru, dobar dan za Zapadni Balkan i dobar dan za cijelu Alijansu - kazao je Stoltenberg, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću crnogorske vlade.

Dodao je kako su od 2009. NATO i Crna Gora blisko surađivali kroz Akcijski plan za članstvo.

- Ozbiljno smo razgovarali o reformama, regionalnoj sigurnosti i o mnogim drugim temama. Kroz sve ove godine uočili smo nepokolebljivu posvećenost vaše zemlje našim zajedničkim vrijednostima i međunarodnoj sigurnosti. Danas vidimo konkretne rezultate te posvećenosti - izjavio je u svom uvodnom obraćanju glavni tajnik NATO-a, naglasivši kako to nije kraj puta.

- Važan posao ostaje za uraditi i to na prilagodbi obrane, na domaćim reformama, posebno na vladavini prava te nastaviti napredovati prema pokazivanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u. Ovo su pitanja koja ćemo nastaviti pratiti i kada budemo počeli pregovore o pristupanju i tijekom procesa ratifikacije – ustvrdio je.

Po njegovim riječima, pristupanje Crne Gore NATO-u bit će drugi važan korak u euroatlantskim integracijama čitave regije Zapadnog Balkana te će jasno pokazati da NATO svoja vrata drži otvorena, kako bi kompletirao svoju viziju cjelovite, slobodne i mirne Europe.