BIH

NATO: Danas odluka o prijemu Crne Gore i rasprava o BiH

Sastanak Sjevernoatlantskog pakta

Redakcija

2.12.2015

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a danas bi trebali na sastanku Sjevernoatlantskog pakta donijeti pozitivnu odluku o pozivu Crne Gore za članstvo, ali i raspravljati o Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Gruziji.

- Nezavisno s odlukom o Crnoj Gori, postoje još tri zemlje koje su izrazile namjeru da se priključe NATO-u. Mislim da će ministri razgovarati i o napredovanju tri druga kandidata. To su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Makedonija - rekao je američki ambasador u Alijansi Douglas Lute.

Iako se Francuska protivi, očekuje se da će ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a danas uputiti poziv za članstvo Crnoj Gori zbog geostrateškog interesa, iako se ova zemlja nalazi u političkoj krizi i ne zadovoljava mnoge kriterije za članstvo u NATO-u.

Poziv bi se trebao pretvoriti u članstvo Crne Gore u NATO-u do samita u Varšavi u junu sljedeće godine, s ciljem da proširenje ne bude tema na Samitu jer će tako morati da se potvrdno odluči o prijemu Makedonije, prenosi agencija MIA.

Podsjetimo, Makedonija ispunjava sve uslove da postane članica NATO-a još od 2008. "kada je u zaključcima NATO samita u Bukureštu saopćeno da će se pridružiti NATO-u “kada se riješi problem imena zemlje s Grčkom". 

Alijansa zbog grčkog veta izbjegava temu proširenja na zvaničnim samitima zbog čega se i očekuje da će se prijem Crne Gore dogoditi prije sljedećeg samita u Varšavi.